24 червня, 2021

Створили фільм про Карпенка-Карого

Театр під час фільмування. (Фото з фейсбук)

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – Колек­тив обласного му­зично-дра­матичного академічного театру ім. Марка Кропив­ницького взяв участь у фільмі про Івана Карпенка-Карого. Режисером-постановни­ком став головний режисер театру Євген Курман.

Фільмували у Державному заповіднику-музеї „Хутір Надія“. В основу стрічки покладено подію, коли Іван Тобілевич читав артистам театру, які завітали до нього, щойно написану драму „Хазяїн“. Як відомо, на той час (1900 рік) він приєднався до нової театральної трупи, створеної його братом Панасом Саксаганським, у якій до кінця життя працював активно й напружено як артист, режисер, драматург.

Насправді п’єсу „Хазяїн“ драматург представив колективу трупи у Полтаві, але автори фільму вдалися до художнього домислу, який виявився вдалим.

Ролю І. Карпенка-Карого зіграв Заслужений артист України Олександр Ярошенко. Дарина Скрипник зіграла ролю Марії Заньковецької, Євген Скрипник – Миколи Садовського, Надія Мартовська – Софії Тобілевич, Олексій Дорошев – Марка Кропивницького, Людмила Швець – Ганни Затиркевич-Карпинської, Олександр Малахатько – Панаса Саксаганського, Андрій Попадюк – сина Івана Карповича Юрка. У фільмі знімалися не лише актори, а й працівники технічних служб, перукарі, костюмери. У фільмі є й Заповідник-музей „Хутір Надія“: багатий краєвид, мальовнича природа, речі побуту корифеїв, що збереглися донині в тутешньому музеї тощо.

Режисер Є. Курман розповів: „У співпраці з Тетяною Кравченко, завідувачкою музею, ми відтворили максимально наближений у сучасних умовах історичний контекст життя та творчости генія українського театру Івана Карпенка-Карого в останні його роки в улюбленому рідному маєтку“.

Прем’єра фільму плянується до 30-річчя Незалежности України, його також покажуть під час всеукраїнського свята театрального мистецтва „Вересневі самоцвіти“, який традиційно триває у вересні на „Хуторі Надія“.

Коментарі закриті.