26 листопада, 2020

Створено базу даних учасників визвольного руху

На презентації бази даних учасників визвольного руху. (Фото: Євген Котен­ко/Укрінформ)

КИЇВ. – У Києві презентували базу даних з іменами вояків Військ Центральної Ради, Армії Української Держави, Галицької Армії та Армії Української Народної Республіки.

За адресою www.db.geroika.org.ua відвідувачі сайту можуть швидко та безкоштовно перевірити, чи служили їхні пращури в українських військах протягом 1917-1924 років. Для цього достатньо ввести прізвище та ім’я у пошукове поле.

Користувач може здійснити пошук розшукуваної особи за прізвищем та одержати інформацію про військовий ранґ та займану посаду; дату та місце народження; коротку біографічну довідку; обставини смерти; дату та місце поховання; фото особи; копії документів; фото місця поховання.

Запуск інтернет-порталу, що носить назву „Імена самостійної України”, приурочили до 10-ої річниці створення „Героїки” – благодійного фонду, що займається вивченням та популяризацією української військової історії, спорудженням пам’ятників та пам’ятних знаків на честь борців за незалежність Украї­ни. Добровольці фонду працювали над формуванням бази протягом 10 років на території шести держав.

Інтернет-портал, що носить назву „Імена самостійної України”.

Активісти опрацювали документи з українських, чеських, американських та польських архівів, що містять інформацію про особовий склад українських військових формувань 1917-1924 років. Були досліджені діяспорні періодичні видання та зфотографовано понад 13 тис. поховань українських еміґрантів у США, Канаді, Польщі, Німеччині та Чехії. Обробка та співставлення одержаних відомостей дозволили зформувати інтерактивну базу даних на 12, 300 осіб.

Проєкт здійснено зусиллями добро­вольців без бюджетного чи ґрантового фінансування. Сам сайт розробили Максим Горковчук та Василь Хижий, які створили дорогий програмний продукт абсолютно безкоштовно. Інтерактивний портал щодня оновлюється. З’являються нові імена, документи, фотографії і геолокації. Відбувається взаємодія із користувачами, які діляться своїми матеріялами.

Український військовий історик, член правління благодійного фонду „Героїка” Ярослав Тинченко зазначив, що в українських архівах може міститись інформація про 50 тис. осіб, які пройшли через лави українських військ у 1917-1924 роках. Тож попереду серйозна робота зі збору та обробки даних.

Ведучий презентації, яка відбулася в Києві 19 серпня, головний редактор сайту „Історична правда” Вахтанг Кіпіані закликав українців не лише активно користуватись базою даних, але й допомагати з пошуком та обробкою архівних документів про вояків українських армій.

Коментарі закриті.