21 липня, 2017

Стародруки: кримінальна історія

У січні цього року в Музеї мистецтва давньої української книги‚ який є у підпорядкуванні Львівської ґалерії мистецтв‚ відбулася‚ за рішенням її нового директора‚ відомого українського культуролога Тараса Возняка‚ перевірка збережености дуже цінних кириличних стародруків. З’ясувалося‚ що у цьому фонді бракує 95 старовинних видань і два рукописи. Стали досліджувати справу прискіпливіше – і вже в квітні виявилося‚ що загальна кількість зниклих манускриптів  збільшился до  224 одиниць. А наприкінці червня директор ґалерії Т. Возняк оприлюднив остаточну кількість викрадениих стародруків і манускриптів:  зникло аж 455 раритетів.

В даний час триває професійна еккспертиза‚ товарознавча і мистецтвознавча‚ задля  з’ясування бодай приблизної вартости вкраденого. Очевидно‚ йдеться про астрономічну суму‚ бо навіть одна з викрадених книг‚ „Апостол“ Івана Федоровича 1574 року‚ на чорному ринку антикваріяту може коштувати щонайменше 200 тис. дол. У квітні в Києві поліція затримала чотирьох злодіїв‚ які за 150 тис. дол. продавали подібний примірник „Апостола“ викрадений минулого року з Національної бібліотеки ім. Володимира Вернадського. Після продажу книга повинна була потрапити до Росії.

Швидше за все‚ йдеться не про окремі випадки‚ а саме про системне порушення. На думку Т. Возняка‚ „в Україні діє організована група‚ котра сполучає злодіїв з кінцевими набувачами‚ корумпованими чиновниками найвищого ранґу. Вони пропонували стародруки для  вирішення свої приватних інтересів‚ майнових чи кар’єрних. Це малоосвічені напівкримінальники‚ що уявили себе колекціонерами і потайки хизуються один перед одним вкраденими скарбами. Це ми бачили і в помістях Віктора Януковича‚ і в „хатинах“ його сатрапів. Стародруки не крадуть на продаж на букіністичному ринку – їх викрадають на конкретне замовлення. Дозволити  собі колекціонувати подібні артефакти можуть лише дуже заможні або дуже впливові люди. Бо хто просто так купить книгу‚ котра коштує десятки чи сотні тисяч долярів?“.

У цій кримінальній історії все ще не поставлено крапки. В Музеї мистецтва давньоукраїнської книги триває перевірка‚ тому що окрім кириличних стародруків‚ там пропали й  друковані латиницею‚ зокрема  – безцінні перші видання Франческо Петрарки.

Очевидно‚ вартісні експонати музею розкрадалися не за один день‚ а протягом десятиріч.  І це не звичайе злодійство‚ а замах на українську націоналну культуру‚ тому керівництво Львівської ґалерії правильно вчинило‚ зробивши спеціяльне подання до Служби безпеки України. „Ми хочемо бачити справу максимально публічною‚ щоб її неможливо було зам’яти“‚ – говорить Т. Возняк.

Сподіваємося‚ що в цьому від дістане активну підтримку від усього українського суспільства.

Коментарі закриті.