8 жовтня, 2020

СКУ: хроніка боротьби проти Росії

ТОРОНТО. – У 2019 році Світовий Конґрес Українців (СКУ) розгорнув працю з оскарження незаконних рішень владних структур Російської Федерації (РФ) щодо визнання діяльності СКУ „небажаною на території Російської Федерації”.

11 липня 2019 року Генеральна прокуратура РФ прийняла рішення „визнати небажаною на території Російської Федерації діяльність міжнародної неурядової організації Світовий Конґрес Українців”.

17 липня 2019 року Міністерство юстиції РФ включило СКУ до свого переліку іноземних міжнародних неурядових організацій, діяльність яких визнана „небажаною на території Російської Федерації”.

18 липня 2019 року Европейський Парлямент прийняв резолюцію, в якій висловив протест проти рішення Генеральної прокуратури Росії, яка визнала СКУ загрозою для національної безпеки Росії.

5 жовтня 2019 року Рада директорів СКУ створила Комітет із захисту прав СКУ та його мережі на чолі з колишнім Президентом СКУ адвокатом Евгеном Чолієм. Представляти свої інтереси у судах РФ СКУ вповноважив реґіонального Віцепрези­дента СКУ з Омська, РФ, юриста Сергія Винника та адвоката Миколу Полозова, який веде практику в Москві.

У судах РФ СКУ в основному наголошував, що у своїй діяльності СКУ захищав територіяльну цілісність України та людські права українців, закликав міжнародне співтовариство сприяти такому захисту та засуджував дії владних структур РФ, які порушували свої міжнародні зобов’язання в цьому питанні. Разом з цим СКУ акцентує, що вся діяльність СКУ була цілком мирною і законною.

СКУ також наголошує, що Генеральна прокуратура і Міністерство юстиції РФ порушили законодавство РФ та міжнародне право, оскільки, не маючи будь-яких юридичних підстав, визнали діяльність СКУ „небажаною на території Російсь­кої Федерації”

9 жовтня 2019 року СКУ подав позов проти Генеральної прокуратури та Міністерства юстиції РФ до Тверського районного суду Москви.

11 березня 2020 року Тверський районний суд Москви виніс рішення відмовити СКУ в його позові.

15 квітня 2020 року СКУ оскаржив перед Москов­ським міським судом це рішення Тверського районного суду Москви.

22 липня 2020 року колеґія із трьох суддів Московського міського суду розглянула апеляційну скаргу СКУ та залишила в силі рішення Тверського районного суду Москви, назвавши основними причинами для відмови апеляційної скарги наступні дії СКУ від 2013 до 2018 року:

— Просування антиросійських політичних ініціятив з повернення Криму до України, посилення санкцій проти Росії, проведення кампанії щодо перегляду „спільної історії Росії та України” та підрив канонічного православ’я в Україні;

— Проведення Президентом СКУ в той час (Евгеном Чолієм) 147 міжнародних подорожей до 51 країни світу, де відбулось близько 1,500 двосторонніх зустрічей, під час яких він називав основною діяльністю СКУ захист територіяльної цілісности України від російської аґресії і закликав до прийняття ефективних заходів у зв’язку з окупацією Криму і частини східньої України, включно з наданням військової допомоги, а також посилення санкцій проти РФ i призупинення будівництва газопроводу „Північний потік-2”;

— Порушення у 2018 році на заходах Парлямент­ської асамблеї Ради Европи, Світового економічного форуму в Давосі, Европейської комісії, Органі­зації Об’єднаних Націй та на інших міжнародних майданчиках питання про російську аґресію, окупацію Криму, „Північний потік-2” та про необхідність введення санкцій проти Росії;

— Ініціювання ґльобальної акції „Червона картка для Путіна” під час проведення Чемпіонату світу з футболу 2018 року, яка була спрямована на здійснення тиску на російські владні структури.

У своєму рішенні Московський міський суд послався на лист Федеральної служби безпеки Росії, в якому зазначається, що „діяльність Світового Конґресу Українців має деструктивний характер і становить загрозу основам конституційного ладу і безпеки Російської Федерації”.

21 вересня 2020 року СКУ подав касаційну скаргу до Другого касаційного суду загальної юрисдикції РФ щодо рішення Московського міського суду і Тверського районного суду Москви.

СКУ вдячний представникам Посольств України, США та Канади за моніторинґ судового процесу в РФ.

На сьогодні у РФ проживає одна з найбільших українських діяспор. Вона потерпає від порушень людських і національних прав та зазнає утисків і залякувань з боку владних структур РФ. Це включало залякування та ліквідацію українських громадських організацій у РФ. Така державна репресивна політика спрямована на насильну асиміляцію української національної меншини у РФ.

„СКУ буде й далі оскаржувати в судах нелегальне визнання Генераль­ною прокуратурою та Міністерством юстиції Російської Федерації діяльності СКУ як „небажаної на території Російської Федерації”. Уся діяльність СКУ, зокрема щодо захисту територіальної цілісності України та людських прав українців, була і продовжує бути цілком мирною і законною”, – заявив голова Комітету із захисту прав СКУ та його мережі Е. Чолій.

„Рішення про визнання діяльності СКУ „небажаною на території Російської Федерації” в першу чергу спрямоване на відмежування української громади у РФ від української діяспори на чолі зі Світовим Конґресом Українців. Тому ми будемо активно співпрацювати у справі захисту української діяспори у Російській Федерації з нашими міжнародними партнерами”, – заявив Президент СКУ Павло Ґрод.

Коментарі закриті.