30 червня, 2017

Скликали Форум культурної дипломатії

Виступ голови Представництва Европейського Союзу в Україні Гюґ Мінґа.(Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – З метою підвищення поінформованости міжнародної спільноти про Україну, її історію і культуру 8 червня у стінах Дипломатичної академії України відбувся Третій форум культурної дипломатії. У його роботі взяли участь голова Представництва Европейського Союзу в Україні Гюґ Мінґ‚ радник з питань культури Посольства Литовської Республіки в Україні Юрґіс Ґедріс, представники дипломатичних місій інших країн, мистці, історики, громадські діячі‚ журналісти.

Культурна дипломатія з’явилася як визначення „м’якої сили“ у протилежність жорсткої сили. Це процес, коли держава і суспільство бере активну участь у формуванні свого образу в світі. Культурна дипломатія є величезним інструментом захисту від інформаційно-військової аґресії коли Україна стала залежною від наших закордонних партнерів. Яскравим прикладом культурної дипломатії стала презентація ініціятив Литви під час форуму.

Директор Департаменту публічної дипломатії Міністерства закордонних справ України Анатолій Соловей в своєму виступі повідомив про створення Українського інституту до кінця цього року. Крім центрального бюра в Києві, буде започатковано також закордонні відділення у США, Франції, Німеччині, Італії та Польщі. Такі осередки мають відкритися також у Пекіні та Південній Америці.

На форумі українці представляли також різні мистецькі проєкти, успішно здійснені за кордоном. Цікаве дослідження представила Тіна Пересунько. Мова йде про культурну дипломатію часів Симона Петлюри. Цікавим є  африканський проєкт Оксани Розумної‚ який представляє Україну в Африці і Африку в Україні. Художниця Ольга Босак – авторка проєкту „Живи вільно“, Івона Костина – авторка ідеї документального виступу „Я ветеран“, Олена Салата, Наталія Шпітковська та Владислав Давідзон розповіли про свої проєкти в Україні та за її межами.

Коментарі закриті.