21 липня, 2022

Світова пошта підтримує Україну

Пошта Латвії

Напад Росії на Україну викликав відгук поштових служб багатьох країн. 10 березня пошта Латвії ввела в обіг блок із трьох марок „Вторгнення Росії в Україну“ (Russian Invasion of Ukraine) та спеціяльні конверти. Це були найперші закордонні марки на підтримку України. На марці зображено державні прапори України й Латвії та напис „Ми з вами!“ – українською та латвійською мовами. На купоні відтворено Монумент Незалежности України в Києві та Мону-мент Свободи Латвії в Ризі, а також написи українською та латвійською мовами „Ми з вами!“ і „Слава Україні!“.

Пошта Естонії

24 березня пошта Естонії випустила поштову марку „Слава Україні“. На марці естонського поштового оператора зображено посланця миру голуба на тлі кольорів українського прапора та написи: українською мовою „Слава Україні!“, естонською „Естонія підтримує Україну“. Марка призначена для відправлення по всьому світу.

26 березня  пошта Польші на знак солідарности з Україною впровадила в обіг спеціяльну поштову марку „Jesteśmy z Wami!“ („Ми з Вами!“. Презентація і погашення марки відбулося 25 березня у Міністерстві закордонних справ Польщі за участи заступника Міністра закордонних справ Польщі Шимона Шинковського вель Сенка, голови Польської пошти Томаша Дзікота і радника-посланника Посольства України в Республіці Польщa Олега Куця. 

Пошта Еспанії

На марці зображене рукостискання двох рук у національних кольорах Польщі та України, що покликано підкреслити єдність, спільність цінностей та відновлення нової незалежної України після закінчення російської окупації.

Весь прибуток, отриманий від продажу марок та конвертів, буде спрямовано на допомогу Україні.

Пошта Польщі

Крім того, в Польщі обмеженим тиражем випущено марки із зображенням президента України Володимира Зеленського вартістю у 500 злотих за одну (приблизно 3,383 грн), повідомили в „Укрпошті“. Всі 99 аркушів по дев’ять марок були викуплені за лічені хвилини. Пошта Польщі випустила дві картки (листівки) на реґіональному рівні на знак підтримки та солідарности з Україною.

31 березня пошта Австрії ввела в обіг поштову марку „Разом заради миру (Gemeinsam für den Frieden)“.

Пошта Люксембурґу

У травні африканські країни Сьєрра-Леоне і Ніґер випустили ряд поштових марок, присвячених Україні. Всі вони тематичні й колекційні, коштують дещо більше від номінальної вартости, проте, згідно з правилами, можуть використовуватися для оплати відправлення поштової кореспонденції у цих країнах.

Серед випущених Республікою Ніґер марок — присвячені затонулому російському крейсеру „Москва“, українському ракетному комплексу „Нептун“, острову Зміїний, літакам ЗСУ Су-24 та Су-25, запуску в Україні супутникового інтернету „Старлінк“, безпілотнику „Байрактар ТВ2“, загиблим українським льотчикам Степану Тарабалці й Олександру Оксанченку, знищеному окупантами літаку „Мрія“.

Пошта Австрії

Кілька марок випущено у Ніґерії зі зображенням Президента України Володимира Зеленського. Також є марки „Слава Україні“, присвячені благодійникам Ротарі клубу, українським пожежникам, скавтам, гуманітарним місіям „Lions Clubs“ та Червоного Хреста, міжнародній акції „#WeStandWithUkraine“ та інші. На багатьох з них присутня символіка Збройних сил України.

Чимало марок Сьєрра-Леоне присвячені знаменитостям, які підтримують Україну зараз і підтримували раніше, зокрема Папі Івану Павлу ІІ. Також вшановані українські льотчики, вогнеборці, скавти, благодійники, літаки та кораблі. Щоправда, на кількох марках цієї країни в одних блоках з українськими зображені також російські винищувачі, кораблі та крилаті ракети. Ці блоки присвячені російсько-українському протистоянню на морі та в небі. Зокрема, на одній з марок — знищений у порту Бердянська російський десантний корабель „Саратов“.

Створили марки, присвячені Україні, Еспанія, Австрія, Центральна африканська республіка, Литва, Латвія, Естонія, Польща, Люксембурґ, Хорватія, Канада, Австрія, а у Сьєрра-Леоне їх випущено аж 19 різновидів.

Пошта Центральної африканської республіки

Пошта Центральної африканської республіки розробила марку із затонулим російським крейсером „Москва“, пошта Сьєрра-Леоне випустила серію марок, яку присвятила українським рятувальникам. 

Пошта Люксембурґа вирішила підтримати українських біженців спеціяльним випуском у вигляді двох окремих аркушів по вісім марок у кожному. У такий спосіб вони висловлюють солідарність з Україною.

Усі кошти від продажу марки перекажуть на рахунок некомерційної організації „LUkraine asbl“, яка допомагає українським біженцям.

„Forbes“ нарахував щонайменше 44 марки, які були випущені навесні 2022 року 11 країнами. У восьми випусках частина вартості направлятиметься на гуманітарну підтримку.

Пошта Ніґерії

Загальний наклад цих марок може перевищувати 4 млн примірників, а їхня загальна вартість –  2 млн дол. Із цієї суми щонайменше 1 млн дол. буде направлено на підтримку України. Окрім марок, більшість країн також випустила супутню продукцію: конверти, марочні листи та блоки.

Пошти европейських країн у 2023 році випустять поштові марки на тему „Мир – найвища цінність людства“. Таке рішення ухвалено на позачерговому засіданні директорів „PostEurop“. Тему щорічного конкурсу на найкращу поштову марку „Европа-2023“ було змінено за пропозицією „Укрпошти“. Ще у перші дні війни „Укрпошта“ звернулася до „PostEurop“ з ініціятивою змінити у 2023 році тему випуску поштових марок за програмою „Europa“ із „Підводна флора і фавна“ на тему „Мир — найбільша цінність людства“. Адже поштова марка — це ще один спосіб привернути увагу світу до теми війни в Україні.

За рішенням „PostEurop“ раніше обрані теми марок „Европа“ на 2023 та 2024 роки будуть перенесені на 2024 та 2025 роки відповідно. 

12 квітня пошта Хорватії ввела в обіг поштову марку на підтримку України „За мир в Україні“. На марці зображено блакитне небо та жовте ріпакове поле, що символізує український прапор. До марки також випущений конверт.

А пошта Литви оголосила переможця конкурсу на найкращий ескіз поштової марки для захисників свободи України. На марці, що перемогла, зображено обійми двох людей, відтворених у синьо-жовтих кольорах, що символізують підтримку України. Ця поштова марка випущена 6 травня. Друге та третє місце посіли ескізи з трактором, що тягне російський корабель, та нашим національним птахом – соловейком.

Поштові оператори Велико-бри-танії та Ірляндії теж долучилися до допомоги України і застосовують спеціяльні штемпелі, які мають на меті підвищити обізнаність людей, що отримають таку поштову кореспонденцію, про можливість зробити пожертвування на підтримку українського народу. 

 „Випуск таких поштових марок – це знак солідарности з Україною і засудження дій аґресора“, – каже начальник управління філателії „Укрпошти“ Наталія Мухіна. Ці марки – не просто товар, а підтвердження того, що її власник оплатив послугу з пересилки. І лише невеличка когорта колекціонерів, купивши їх, ніколи не скористаються послугою доставки, а заберуть її собі до колекції. За словами Н. Мухіної, є й інші способи заробітку, наприклад, випуск лімітованих тиражів марок.

11 травня пошта Люксембурґу випу-стила дві марки на знак солідарности та підтримки українських біженців. Весь дохід від продажу цих марок пошта Люксембурґу“ відправить некомерційній організації „Lukraine“ для підтримки біженців з України.

 „Поштова марка „За мир в Україні“ стала символом дружби між Хорва-тією та Україною, а також міцною взаємною підтримкою всебічних зусиль“, – зазначили в пресслужбі пошти Хорватії.

Українське товариство колекціонерів у Торонто випустило персоніфіковану марку пошти Канади на підтримку України. Цю марку можна використати для відправлення листів у межах Канади, повідомили в „Укрпошті“. П’ять канадських долярів із кожної марки передаються до Фонду друзів Сил оборони України.

Інколи пошти випускають спеціяльні благодійні марки, коли покупець бачить на марці, скільки він сплачує за тариф із пересилки, а скільки направляє на певні благодійні цілі, розповіла Н. Мухіна. В такому випадку на марках вказують дві ціни – одна за тариф, а потім вказують суму на благодійність.

200 тис. марок на підтримку України випустила пошта Австрії. Ці марки з гаслом „Разом заради миру“ продаються по 3 евро, з яких 2 евро будуть направлені організаціям „Сусіди в біді“ та ЮНІСЕФ.

Коментарі закриті.