21 липня, 2022

На полотнах – духовна сила народу України

М. Полякова. “Молитва за наших захисників”

КИЇВ. – Національна спілка художників України за сприяння Міністерства оборони України та Міжнародної благодійної організації „Фонд добра та любови“ дала старт проведенню Всеукраїнських культурно-мистецьких проєктів „Нескорена Україна“ та „Маріюполь – душа України“. У виставкових залах Центрального будинку художника представлено близько 300 творів від майже 200  майстрів пензля з Києва, Чернігова, Харкова, Дніпра, Маріюполя, Одеси,  Кривого Рогу  та інших міст України. Після трагічного для всієї України дня 24 лютого це – перша виставка, яка відкрилась у Центральному будинку художника. Її організатори були приємно вражені, що чимало художників з різних міст України відгукнулися своїми творами на запрошення до виставкових залів у такий складний час. Ця подія стала справжнім вибухом у мистецькому житті не лише столиці, а й усієї України. Мистецькі проєкти викликали неабиякий інтерес київської публіки. Серед відвідувачів дня відкриття – військовослужбовці, волонтери,  військові капеляни, музиканти, актори, студенти і, власне, художники – автори представлених картин. Усі полотна – художнє осмислення війни, розпочатої Росією, та подвигу всіх, хто воює за суверенітет і територіяльну цілісність України. Представлена на виставці і одна з робіт військового капеляна – о. Миколи Мединського на дошках скринь з-під боєприпасів. 

Олександр Мельник. “Неспалима”

Увагу відвідувачів привертає полотно відомої київської художниці Марини Соченко „Молитва за Маріюуполь“. 

Особлива увага під час відкриття мистецьких проєктів була прикута до художників і представників культури героїчного міста Маріюполя, яких присутні тепло привітали. В проєкті здебільшого представлені картини маріюпольських художників, яким довелося залишити своє рідне зруйноване місто. Картини „Плач Маріюполя“ Павла Поно-ма-ренка, „Маріюполь. Нескорене місто“ Сергія Папроцького, „Маріюполь. Вулицями старого міста“ Володимира Харакоза, „Хліб. Дівчина на танку“, „Поранене місто“ Олександра Лук’янова, що ввійшли до циклу „Маріюполь – душа України“, – ще один доказ військових злочинів Росії, що має на меті знищити нашу державу та всіх українців. У цьому році виповнюється 30 років маріюпольській організації Спілки художників України, але окупація розбомбленого міста не дає можливості відзначити цей ювілей у рідному місті. На превеликий жаль, чимало робіт маріюпольських художників через війну втрачено. Але не втрачено творчий дух мистців!  В багатьох картинах це дуже відчувається. 

Олександр Лук’янов (Маріюполь). „Поранене місто”

Було презентовано також тепло зустрінутий глядачами музичний проєкт „Oberig Ukraine“ під керівництвом Олеся Журавчака, де поєднані музичні народні інструменти з сучасним роковим гітарним звуком.

Капелян Микола Мединський. „Ангел України”

За результатами виставок, які працюватимуть до 17 липня, будуть рекомендовані твори образотворчого мистецтва, присвячені героїчній боротьбі захисників України за незалежність, суверенітет та територіяльну цілісність країни на здобуття премії Міністерства оборони України ім. Богдана Хмельницького 2022 року.

Коментарі закриті.