1 вересня, 2022

Плякати кличуть на битву за мир

Відкриття виставки плякатів. (Фото: Олександр Костирко)

ЧЕРКАСИ. – 10 серпня в Черкаському державному технологічному університеті (ЧДТУ) відбулось відкриття виставки плякатів Міжнародної мистецької акції „ВОЛЬНА-НОВА“, організаторами якої стали катедра дизайну ЧДТУ та Черкаський художній музей. Акція, присвячена героїчному спротиву українського народу проти російських окупантів у російсько-українській війні та майбутньому розквіту України, проводиться з  ініціятиви Національної спілки художників України. 

„У боротьбі України за перемогу в цьому протистоянні з ворогом надзвичайно важливий кожен фронт. Сьогодні ми бачимо перші результати роботи мистецького та ідеологічного фронтів. І вони вражають! Ці роботи – візуальне відображення цієї війни, трансформація почуттів українців. Приємно, що до їх створення долучились і студенти Черкаського державного технологічного університету“, – зазначив у вітальному слові ректор ЧДТУ Олег Григор. 

Плякати з виставки.

Завідувачка катедри дизайну ЧДТУ Інна Яковець підкреслила: „Мета акції – створити художні роботи, які б ілюстрували відчуття та емоції людей з перших днів повномаштабного вторгнення Росії. І нині за зміною образів, кольорів, використаних текстів можна спостерігати за змінами, які відбулись із українцями. Ми не ставили вимог ані щодо технік виконання, ані щодо матеріялів, адже ті люди, які знаходяться на окупованих територіях, використовували для втілення своїх ідей наявні технічні можливості. Часто, через обставини, вони були досить обмеженими. Але це не завадило митцям створювати свої плякати“.  

До акції „ВОЛЬНАНОВА“ долучилися професійні художники, дизайнери та студентська молодь з усієї країни. Свої плякати представили і мистці із тимчасово окупованих територій. Згодом доєднаються і мистці з Польщі.  Усього в межах акції на сьогодні налічується 314 робіт, 44 мистецькі твори стали частиною експозиції, відкритої в ЧДТУ. У ній представлені роботи студентів Вікторії Кудревич, Лесі Тарахтій,  Володимира Кривоноса, Руслани Циганенко, Марії Кліменок, Лілії Півтористої і старшої викладачки катедри дизайну Олени Галицької. Окрім того, в експозиції є роботи студентів, викладачів, професійних митців Київського національного університету технологій і дизайну, Київського національного університету культури і мистецтв,  Київського політехнічного університету, Херсонського національного технічного університету, Інституту мистецтв ім. Бориса Грінченка,  Національного лісотехнічного університету України, Національної спілки художників України, Сумської обласної організації спілки художників, представлені українського живописця Віктора Сидоренка.

Коментарі закриті.