24 лютого, 2022

Росія розпочала війну проти України

О 5-ій год. ранку 24 лютого Президент Росії Володимир Путін оголосив, що ухвалив рішення про початок проведення спеціяльної військової операції із „захисту Донбасу“. Він закликав українських військовослужбовців скласти зброю та „йти додому“.

По кількох військових об’єктах у Києві, Харкові та Дніпрі завдано ракетних ударів, а війська Росії перейшли кордон під Харковом. Надходять повідомлення про вибухи у Краматорську, Одесі, Миколаєві, Бердянську, початок потужних обстрілів на Донбасі та про висадку російського десанту в Одесі. На західній Україні обстріляно аеропорти та військові частини. За даними рятувальників, на Хмельниччині внаслідок артобстрілу загорівся склад ПММ військової частини у Старокостянтинові. На Дніпропетровщині – у Краснопіллі та Марганці – пожежа на військових складах. На Вінниччині – у Тульчині та Бохані та на Київщині – біля Броварів – пожежі на військових частинах. У Луцьку підірвано телевежу. На Луганщині росіяни захопили села Городище та Мілове.

Міністер оборони України Олексій Резніков звернувся до населення: „Дорогі українці! Ворог почав інтенсивні обстріли наших підрозділів на сході, а також центрів військового управління і аеродромів в інших реґіонах. Українська армія тримає оборону і дає відсіч російським військам. Наші військові роблять усе, аби захистити вас і не дати аґресорові шансу на прорив“.

Вранці 24 лютого після російського нападу Президент України Володимир Зеленський скликав Раду нацбезпеки і оборони й ініціював воєнний стан. Верховна рада підтримала це рішення 300 голосами. Спікер ВР Руслан Стефанчук заборонив депутатам виїжджати з Києва: „Хто виїхав – той зрадник“

За інформацією командування Об’єднаних Сил, зранку 24 лютого збито п’ять літаків та вертоліт аґресора. Об’єднані сили дають гідну відсіч збройним силам РФ.

Президент США Джо Байден оприлюднив звернення щодо нападу на Україну: „Молитви всього світу сьогодні ввечері з народом України, який страждає від неспровокованого та невиправданого нападу російських військових. Президент Путін обрав навмисну війну, яка призведе до катастрофічних втрат і людських страждань. Лише Росія несе відповідальність за смерть і руйнування, які принесе ця атака, і Сполучені Штати, їхні союзники та партнери відповідатимуть об’єднано та рішуче. Світ притягне Росію до відповідальности“.

Коментарі закриті.