24 лютого, 2022

Росія визнала незалежність „ЛНР“ і „ДНР“

Президент Росії Володимир Путін під час виступу на російських телеканалах.

Президент Росії Володимир Путін під час свого 55-хвилинного виступу на російських телеканалах заявив про визнання незалежности так званих „ДНР“ та „ЛНР“ та підписав відповідні укази. Після чого була показана церемонія підписання В. Путіном відповідних указів.

„Вважаю за необхідне ухвалити давно назріле рішення – негайно визнати незалежність та суверенітет „ДНР“ та „ЛНР“. Прошу Федеральні збори РФ підтримати це рішення. А потім ратифікувати договори про дружбу та взаємодопомогу з відповідними „республіками“, – сказав В. Путін.

Перед цим він звинуватив Україну в ескалації нинішньої ситуації в ОРДЛО, заявивши, що, начебто, Росія зробила все для збереження територіяльної цілісности України. Свій виступ В. Путін завершив погрозою Україні, яка, нібито, діє аґресивно на Донбасі.

Під час телезвернення президент РФ дав короткий “історичний екскурс”, який погано узгоджується з історичною наукою. Зокрема, В. Путін назвав Україну „Україною імені Володимира Ілліча Леніна“, маючи на увазі, що Україну створили радянський диктатор та керована ним більшовицька партія.

Дійшовши до нинішньої ситуації в Україні, В. Путін охарактеризував її вкрай неґативно у всіх сферах життя і назвав „колонією з маріонетковим режимом“. При цьому він вкотре виправдав окупацію Криму.
Також російський президент повторив кремлівські наративи, що Україна становить загрозу Росії, особливо у разі її вступу до НАТО. Разом з тим він розкритикував небажання Заходу позитивно реаґувати на кремлівські ультиматуми щодо запропонованих РФ „ґарантій безпеки“.


Рішення Росії визнати самопроголошені „республіки“ на тимчасово окупованих територіях сходу України спричинило неґативну реакцію світових лідерів, організацій та країн. У їхніх заявах ідеться про те, що визнання маріонеткових утворень „Л/ДНР“ є порушенням міжнародного права, грубим порушенням суверенітету та територіяльної цілісности України.

Президенти Еврокомісії та Евроради зробили спільну заяву через визнання В. Путіном „Л/ДНР“. Президент Европейської ради Шарль Мішель та Президентка Европейської комісії Урсула фон дер Ляєн засудили рішення президента РФ визнати незалежність двох самопроголошених утворень на територіях ОРДЛО.


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ рішуче засудив рішення Росії щодо визнання самопроголошених „республік“ на тимчасово окупованих територіях Донбасу.


Сполучені Штати готові рішуче реаґувати на визнання Росією так званих „ЛНР і ДНР“, що є порушенням міжнародного права. Про це йдеться в офіційній заяві речниці Білого дому Джен Псакі.


Президент Евроради Шарль Мішель засудив визнання Росією „Л/ДНР“. Евросоюз реаґуватиме твердо й рішуче, заявив він.


Високий представник ЕС Жозеп Боррель назвав визнання Росією двох незаконних утворень на території ОРДЛО грубим порушенням міжнародного законодавства.


Польща ініціює термінове скликання Евроради і накладення санкцій на Росію. Рішення про визнання самопроголошених „республік“ є остаточною відмовою від діялогу та грубим порушенням міжнародного права. Це – акт аґресії проти України, на який необхідно відповісти однозначно у вигляді негайних санкцій.


Рішення президента Росії про визнання незалежности маріонеткових утворень „Л/ДНР“ є відвертим порушенням міжнародного права, грубим порушенням суверенітету та територіальної цілісності України. Про це заявив Прем’єр-міністер Великої Британії Борис Джонсон.


Президент Естонії Алар Каріс переконаний, що реакція Евросоюзу на визнання Росією так званих „ДНР“ і „ЛНР“ має бути швидкою, ефективною та єдиною.


Нідерлянди засудили визнання В. Путіном так званих „Л/ДНР“. „Визнання сепаратистських територій в Україні є грубим порушенням міжнародного права, територіяльної цілісности України та Мінських угод. Нідерлянди рішуче засуджують цей акт і будуть рішуче реаґувати в тісній координації з нашими партнерами ЕС і НАТО“, – заявив Міністер закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстра.

Коментарі закриті.