6 січня, 2022

Путін і Байден говорили про Україну

ВАШІНҐТОН. – 30 грудня 2021 року Президент США Джо Байден закликав свого російського колегу Володимира Путіна знизити напругу і посилити дипломатичні зусилля довкола України. Про це йшлося у 50-хвилинній розмові двох лідерів. Це вже друга розмова президентів США і Росії за місяць. Вона відбулась з ініціятиви Кремля.

Її темою стали майбутні переговори з безпеки між країнами та ситуація в Европі на тлі нарощення Росією своїх сил на кордоні з Україною. Вони мають початися 9 січня.

Москва заперечує пляни вторгнення, стверджуючи, що її війська розташовані там для навчань, і що вона має право вільно переміщувати свої сили на власній території.

Речниця Білого дому Джен Псакі за результатами переговорів повідомила, що Президент Джо Байден закликав Росію до деескалації напружености з Україною й озвучив В. Путінові два підходи США до Росії, які залежатимуть від подальших дій Росії щодо України. Перший – це шлях дипломатії, що веде до деескалації ситуації. Інший шлях спрямований на стримування, включаючи серйозні витрати і наслідки, якщо Росія вибере варіянт вторгнення в Україну.

12 січня в Брюселі відбудеться окреме засідання Ради Росія-НАТО, а днем пізніше – зустріч у Відні в рамках Організації з безпеки та співробітництва в Европі (ОБСЕ), до якої входять США, европейські союзники, Україна та Росія.

Коментарі закриті.