15 червня, 2017

Про вивчення історії Голодомору вели мову на конференції

Учасники освітньої конференції „Освіта-знання-дія“ в Канадському музеї людських прав у Вініпезі.

ВІНІПЕҐ. – Про досвід навчання історії Голодомору 1932-1933 років йшла мова на другій освітній конференції „Освіта-знання-дія“, яка відбулася 5-7 травня в Канадському музеї людських прав у Вініпезі.

Учасники оглянули Канадський музей прав людини, який має ґалерію‚ де знаходиться експозиція про Голодомор. Емоційність показу досягається через показ 15-хвилинного документального фільму, а інтерактивність – з допомогою використання різних сучасних технологічних рішень та екранів, які реаґують на дотик за принципом роботи комп’ютерних планшетів.

Конференцію організували Дослідно-освітній консорціюм вивчення Голодомору (HREC) з підтримкою педагогічного факультету Університету Манітоби та педагогічного факультету Вініпеґу, Центру українсько-канадських студій Університету Манітоби, Українсько-кандського дослідно-документального центру, Конґресу Українців Канади та інших українсько-канадських неурядових організацій, включно з Канадським музеєм людських прав.

Координувала всі зусилля Валентина Курилів, яка вже понад 10 років займається розробкою матеріялів з викладання Голодомору та їх впровадженням у школах Канади. Зараз вона працює директоркою освітнього напрямку Науково-освітнього центру вивчення Голодомору при Канадському Інституті Українських Студій у Торонто.

У конференції взяли участь науковці, вчителі, громадські активісти, депутати, зокрема Парляменту Канади, представники державних освітніх структур Канади. Конференція розпочалася 6 травня з доповіді Джойс Апсел з Ню-Йоркського університету на тему „Голодомор як зразок у викладанні людських прав та геноцидів“. Проф. Дж. Апсел є також президентом Інституту з вивчення геноцидів. Далі відбулася панельна дискусія, де вибрані промовці розповіли про власний досвід та поділилися конкретними практиками викладання теми Голодомору, а також розповіли про проблеми, з якими їм довелося зустрітися.

Уся конференція була побудована таким чином, щоб дати практичні навички та поділитися досвідом викладання Голодомору в школах. Конференцію продовжили майстер-кляси, які були згруповані відповідно до прийнятого у Канаді поділу на початкову, середню та вищу школу.

Першу майстер-клясу провела Тамара Ковальчик, яка викладає курс з тематики геноцидів для учнів старших кляс у Торонто. Другу майстер-клясу дали педагоги із Саскачевану Надія Прокопчук, яка представляла Освітній комітет із вивчення Голодомору при Конґресі Українців Канади в Саскачевані, та Директор освітніх програм організації „Поборюючи антисемітизм разом“ Давид Кацман. Вони розповіли про нову веб-сторінку про Голодомор, який є частиною ініціятиви „Голоси в дії“. Всі методики та матеріяли на сторінці є у вільному доступі і кожен може їх завантажити та використовувати за посиланням www.voicesintoaction.ca/Learn/Unit2/Chapter5.

Якщо практичні заняття виявилися найбільш корисною частиною конференції, то найбільш цікавим виступом стала доповідь професора Стенфордського університету Нормана Наймарка. В Україні він відомий як автор книги „Геноциди Сталіна“. Доповідач розглянув тему Голодомору у широкій часовій перспективі. Нещодавно проф. Н. Наймарк опублікував книгу „Геноциди. Світова історія“, в якій про Голодомор також згадано.

Доповідь Н. Наймарка відбулася в урочистій обстановці‚ в одному з найкращих готелів міста. Були присутні Архиєпископ і Митрополит Вініпезький Української Католицької Церкви Лаврентій Гуцуляк і священник Української Православної Церкви Канади о. Олександер Гаркавий.

Промовляє Норман Ноймарк.

Промовляє Норман Ноймарк.

У своїй доповіді „Найновіші освітні матеріяли про Голодомор“ В. Курилів розповіла про нові відеоматеріяли із теми, дала перелік сторінок інтернету‚ на яких можна знайти необхідні джерела, свідчення очевидців та бібліографію, а також навчальні пляни та конкретні розробки лекцій. Із більшою частиною цих матеріялів можна ознайомитися на веб-сторінці Дослідно-освітнього консорціюму із вивчення Голодомору: www.holodomor.ca/education

Одним з недавніх проєктів В. Курилів був підготовка лекції для мобільної клясної кімнати у спеціяльному автобусі, у якому проводяться заняття, присвячені Голодомору.

Наразі Український науково-дослідний та освітній центр вивчення Голодомору‚ який очолює проф. Людмила Гриневич, розпочав проєкт створення різновидного курсу для 10-ої кляси з тематики Голодомору.

Віталій Огієнко – працівник Інституту національної пам’яті, Київ.

Коментарі закриті.