15 червня, 2017

Хризанта Гентиш очолила управу Українського Музею 

НЮ-ЙОРК. – 4 червня відбулись щорічні збори музею, під час яких йшла мова про підсумки праці від червня 2016 року. Збори відкрила голова управи Українського Mузею д-р Рената Голод. Президію зборів вибрано у складі: голова Ірина Куровицька й секретар Наталія Соневицька. Водночас на пропозицію голови президії вибрано верифікаційну комісію для перевірки протоколу з попередніх зборів у складі Ярослава Лешка і Галини Романишин.

Р. Голод звіт з праці управи музею‚ нагадала відзначення 40-річчя музею та назвала його засновника Іванну Рожанковську‚ голів Олександру Різник, Богдана Цимбалістого, Тита Геврика, Осипа Данка, Івана Лучечка, Ольгу Гнатейко, Я. Лешка, Миколу Дармохвала‚ висловила подяку жертводавцям, без яких не було б музею.

Довголітній директор музею Марійка Шуст подала звіт про свій засяг праці. Починаючи з історичної перспективи, від постання музею‚ назвала імена його провідних будівничих. Скарбник музею Зоряна Гафткович зачитала повідомлення незалежної перевірки‚ яку провела професійна компанія „Drotman & Sawkiw“ і висловила велику подяку жертводавцям.

Діловий звіт адміністратора музею Дарії Балко був невід’ємним доповненням фінансового звіту. Вона підкреслила, що на 31 грудня 2016 року музей мав 61 тривалий і 69 меморіяльних фондів, що становить загальну суму 4,151,095 дол. За 2015-2016 роки надійшло 46,042.91 дол. пожертв. Музей має 1,700 членів з 57-ма відділами. Має добровольців, які працюють для придбання фондів. Крім згаданої праці, Д. Балко виконує адмістративні обов’язки‚ доглядає будинок, щоб справно функціонував. Місячний бюджет на утримання музею коливаться від 50 до 60 тис. дол. Це включає тільки платні працівникам і утримання будинку, без витрат на виставки.

Г. Романишин звітувала про перевірку протоколу з попередніх зборів, відмітила, що протокол віддзекалює перебіг зборів і запропонувала зборам його прийняти, що й сталося. Голова Контрольної комісії Лідія Зайнінґер сказала, що комісія провірила працю музею, а зокрема фінанси, приходи і розходи, книги обліку і ствердила, що праця музею проводилась на професійній базі і є в найкращому порядку.

На основі заслуханих звітів відбулась дискусія. Були деякі зауваження щодо інвестицій музею, на які вичерпні вияснення подала скарбник З. Гафткович. Було запитання – чому не діє бібліотека і коли відбудеться виставка багатої колекції української вишивки, яку музей придбав від колекціонера Івана Бернацького? Голова Р. Голод на ці запитання подала відповіді.

Голова президії І. Куровицька запропонувала схвалити працю управи. Пропозицію прийнято одноголосно.

Через відсутність голови Номінаційної комісії Богдана Савицького Марко Бах звітував‚ що управа музею складається з 25 членів. Члени управи вибираються на три роки. Голову управи переобирають кожного року від громади. Два члени від громади Адріян Геврик і Андрей Гарасимяк погодились залишитись на чергову каденцію. Номінаційна комісія запропонувала на голову музею Хризанту Гентиш. Пропозицію прийнято одноголосно. Обрано нових членів від громади: Христину Андрушків, Романа Граба й Олену Паславську. Контрольну комісію залишено без змін на чолі з Л. Зайнінґер.

Директор музею М. Шуст висловила подяку Р. Голод за успішну працю для добра музею і вручила китицю квітів, авдиторія заспівала „Многая літа“.

І. Куровицька подякувала учасникам за ділову участь і передала слово Х. Гентиш, яка подякувала за вибір і довір’я та заявила, що докладе всіх зусиль, щоб продовжити працю музею‚ подякувала М. Шуст та її довголітним співробітникам Д. Балко, Любі Абрамюк-Волинець, Христині Певній, Ромі Ляброс, Гані Кріль-Пизюр й іншим.

Коментарі закриті.