30 червня, 2017

Професія – „громадський активіст“

У суспільстві утворився новий небезпечний прошарок – професія громадський активіст. Щоб себе так назвати, не потрібно належати до якоїсь структури, мати підтримку людей, освіту, навики, бути перевіреним якоюсь службою та навіть належати до громадської організації.

Це модно. А влада, політичні партії і раді користати. Руками активістів відбирають підприємства, заходять у кабінети і викидають невгодних чиновників чи, навпаки, заводять туди потрібних їм людей. Рік тому у Грибовичах інтерв’ю роздавали люди, які до того в цьому напрямку навіть не бували. На акцію „Стоплісоцид“ у Львові лісові господарства вивели сотні своїх активістів-лісників за „здоровий ліс“.

За 300 грн. за годину активісти зроблять усе – спалять шини під податковою службою, перекриють рух транспорту, обіллють когось зеленкою. А хто відрізнить зерно від полови?

Справжні майданівці Старосамбірщини, нагодовані сажею і палицями, не додумалися тоді зареєструвати „Самооборону Старосамбірщини“ у юстиції. І уявіть собі, „Самооборону“ тут зареєстрували у 2016 році на сторожа райдержадміністрації, який аґітував колись за Партію Реґіонів. Тепер „Самооборона“ служить райдержадміністрації.

Щоб створити громадську організацію, потрібно два пашпорти і заява. Їх назви нічого не означають – „Щит“, „Меч“, „Захист“ „Якийсьтамцентр“.

При державних адміністраціях створюються громадські ради. І нібито у них має право увійти кожен. Але комплектацію цієї громадської організації підписує чиновник стуктури, при якій ця рада буде працювати. Так само при прийнятті посадовця на працю створюють нібито конкурсну комісію. Але в неї входить вісім чиновників цієї ж структури і один активіст, голос якого тут нічого не вирішує.

Мене запросили працювати у Міністерстві аґрополітики‚ у раді з лісозбереження. Кожна поїздка до Києва – власним коштом. У щирого активіста швидко відпаде бажання туди їздити. Чого вони й домагалися. У результаті питання вирубок лісу вирішать чиновники Міністерства аґрополітики. У мене саме тоді виникло питання: за чиї гроші активісти їздять у столицю для роботи в атестаційних комісіях при різних держустановах?

Не побоюся порівняти таких проплачених активістів з переодягненими загонами НКВД, які у 1940-их роках ходили лісами в уніформі повстанців.

Ви, хто берете гроші за паління шин і участь у квазікомісіях, теж працюєте проти свого народу.

Василь Курій – активіст громадської організації „Майдан Старосамбірщини”‚ Старий Самбір‚ Львівська область.

Коментарі закриті.