25 серпня, 2022

Провели тристоронню зустріч у Львові

Учасники зустрічі у Львові (зліва): Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган, Президент України Володимир Зеленський, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш. (Фото: Пресслужба Президента України)

ЛЬВІВ. – Президент України Володимир Зеленський, Президент Турецької Республіки Реджеп Таїп Ердоган та Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш 18 серпня провели тристоронню зустріч у Львові. 

Вони обговорили експортну зернову ініціятиву, небезпечні дії Росії навколо Запорізької атомної станції, питання захисту та звільнення українських полонених і створення Спеціяльного трибуналу щодо злочину аґресії Росії проти України.

Вітаючи високоповажних гостей, В. Зеленський відзначив, що цінує їхню присутність в Україні та зусилля для відновлення міжнародного правопорядку, що був зруйнований російською аґресією, яка триває вже 176 днів.

Сторони обговорили експортну зернову ініціятиву, яка була започаткована завдяки спільним зусиллям і яка допомагає долати ґльобальну продовольчу кризу.

„Окреслили можливі напрямки подальшого розвитку ініціятиви […],  щоб збільшувалася кількість суден, які безпечно експортують українське продовольство. Наша держава готова бути й буде ґарантом ґльобальної продовольчої безпеки“, – наголосив Президент України.

За його словами, високоповажні гості, так само як і українці, засуджують крадіжку Росією продовольства на тимчасово окупованій території України та наголошують на неприйнятності будь-якої торгівлі краденим українським зерном.

„Детально обговорили ядерний шантаж Росії навколо Запорізької атомної станції. Ядерна безпека – це безумовний пріоритет для всіх у світі, нові виклики, і Росія повинна негайно й без будь-яких умов вивести свої війська з території ЗАЕС, припинити всі провокації, всі обстріли. Неприпустимо, що Росія свідомо ставить усіх нас на межу радіаційної катастрофи світового масштабу“, – зазначив Президент України.

З Генеральним секретарем ООН погоджено параметри можливої місії МАГАТЕ на Запорізьку атомну станцію – у леґальний спосіб через вільну від окупантів територію.

„Ядерний шантаж Росії – це вже точно має бути вирішальним арґументом для всіх, хто ще сумнівався в тому, що Росія заслуговує на офіційне визнання державою-терористом“, – наголосив він.

Значну увагу під час зустрічі співрозмовники приділили питанню захисту та звільнення українських полонених, яких утримує Росія. Президент України закликав Антоніу Гутерріша вжити всіх можливих заходів та залучити всі механізми ООН, щоб повернути українців додому.

„Погодилися з паном Генеральним секретарем щодо необхідності якнай-швидше направити місію зі встановлення фактів до Оленівки, де Росія вчинила один із найстрашніших терактів проти українців. І я підкреслюю: усі міжнародні організації мають робити все для того, щоб одержати доступ до місць утримання громадян України, зокрема це стосується так званих фільтраційних таборів“, – сказав Президент України.

Сторони також обговорили створення Спеціяльного трибуналу щодо злочину аґресії Росії проти України.

Президент Туреччини зауважив, що експортна продовольча ініціятива створює дипломатичне вікно для домовлености щодо майбутнього припинення війни між Україною та Росією.

„Я сказав зі свого боку пану Прези-дентові Туреччини, що Російській Федерації немає віри. Вважаю, що в цьому вікні – російська зброя, і тому дуже здивований, що вони готові до якогось миру. Не може хотіти миру той, хто ґвалтує, щодня б’є крилатими ракетами по наших містах, по цивільній інфраструктурі. Тож спочатку, мені здається, вони повинні залишити наші території, а потім буде потім“, – заявив В. Зеленський.

Президент Ердоган відзначив важливість посилення дипломатичних зусиль задля завершення війни в Україні. Він наголосив на беззаперечній підтримці територіяльної цілісности та суверенітету України з боку Туреччини й висловив співчуття у зв’язку із загибеллю людей внаслідок ракетного обстрілу Харкова, висловив занепокоєння щодо ситуації навколо Запорізької АЕС та наголосив на неприпустимості повторення трагедії, подібної до аварії на Чорно-биль-ській атомній електростанції.

Генеральний секретар ООН Анто-ніу Гутерріш назвав підписану у Стамбулі зернову ініціятиву важливим документом, мета якого – допомогти вкрай вразливим людям з усіх куточків світу. Він закликав усі сторони й далі вживати всіх заходів для продовження реалізації цієї ініціятиви, наголосив, що вторгнення Росії є порушенням територіяльної цілісности України та Статуту ООН.

Генеральний секретар ООН висловив надзвичайне занепокоєння ситуацією навколо ЗАЕС, найбільшої в Европі атомної електростанції, назвав неприйнятними події, які відбулися 29 липня в окупованій Оленівці на Донбасі, де утримували полонених українських захисників. Ухвалено рішення про організацію місії для встановлення фактів та подій в Оленівці. Він наголосив, що ця місія має отримати змогу з’ясу-вати всі факти та зібрати дані. 

 

Коментарі закриті.