22 грудня, 2022

Присудили премію Сахарова

СТРАСБУРҐ. – 14 грудня хоробрий народ України, представлений Пре­зидентом Володимиром Зелен­ським, обраними лідерами та громадянським суспільством, отримав премію за свободу думки імені Сахарова, яка є найвищою відзнакою Европей­ського Союзу за досягнення у правозахисній діяльності. Вручення нагороди відбулося під час пленарної сесії Европейського парляменту в Страсбурзі. Президент України взяв участь у церемонії в онлайн-форматі.

В. Зеленський висловив подяку особисто президентці Европейського парляменту Роберті Мецолі, яка оголосила народ України лавреатом цьогорічної премії імені Сахарова. Президент Европарляменту зазначила, що европейці пишаються хоробрістю українців, які демонструють стійкість кожного дня як на полі бою, так і під час атак аґресора на цивільних.

Премія імені Сахарова названа на честь радянського вченого, дисидента, лавреата Нобелівської премії миру Андрія Сахарова (1921-1989). Присуджується щорічно з 1988 року Европейським парляментом за визнач­ні досягнення в таких галузях, як захист прав людини та основних свобод, зокрема права на вільне вираження поглядів, захист прав меншин та повага до міжнародного права, а також розвиток демократії та імплементація верховенства права. Лавреатами премії стали Дер­жав­на служба України з надзвичайних ситуацій, міський голова Мелі­тополя Іван Федоров, засновниця евакуаційної медичної частини „Ангели Тайри“ Юлія Паєвська, правозахисниця, активістка, лавреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук, представники руху опору „Жовта стрічка“.

 

Коментарі закриті.