22 грудня, 2022

Путін прилетів до Лукашенка

Володимир Путін і Олександр Лукашенко зустрілися в Мінську. (Фото: Сергій Карпухін)

МІНСЬК. – Президент Росії Воло­димир Путін та російські урядовці прибули до Мінська для зустрічі з Олександром Лукашенком. Це їхня перша зустріч на білоруській території з 2019 року – після цього Лукашенко постійно приїздив до Путіна. У 2022 році він побував у Росії сім разів.

Зміст переговорів пресслужби Путіна і Лукашенка анонсують загаль­ними фразами: безпека, інтеґ­раційна взаємодія в рамках Союзної держави, співпраця в енерґетичній сфері, імпортозаміщення. Проте в Офісі президента України та командуванні ЗСУ вважають, що головна мета приїзду Путіна до Мінська – схилити Лукашенка до участи Білорусі у війні проти України.

Військовий експерт Олег Жданов назвав три причини, через які Путін прилетів до Мінська: „На мій погляд, є три питання, які може Путін розв’язувати з Лукашенком. Перше – вступ Білорусі у війну на боці Росії проти України, друге – дозвіл російським військам атакувати Україну з території Білорусі, тому що … вже кілька місяців ніяких прильотів з білоруського повітряного простору немає“.
Окрім того, вважає О. Жданов, на переговорах Путін переконував Лукашенка, аби

Білорусь не виходила зі складу Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

У зведенні за 16 грудня аналітики американського Інституту вив­чення війни (ISW) припускали, що в ході візити Путін тиснутиме на президента Білорусі з метою домог­тися поступок щодо інтеґрації двох країн, а також створення умов для нового наступу на Україну. Водночас аналітики ISW вважали вкрай малоймовірним те, що Москві вдасться залучити Мінськ до прямих бойових дій проти України.

В українській розвідці кажуть, що на цей час Білорусь не готова до повноцінної участи у наземній операції проти України. Про це 17 грудня заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов. За його словами, зараз Росія використовує цю країну як полігон для навчання, тренування частково мобілізованих, а також як базу для постачання озброєнь, зокрема важких.

Лукашенко і Путін провели 19 січня перемовини у Мінську. На зустрічі, за наявною інформацією, не були ухвалені якісь критичні рішення, але про що б вони не домовлялися, Україна до цього готова. Про це заявив Міністер закордонних справ Дмитро Кулеба. Він зазначив, що Путін продовжує схиляти Лукашенка до максимального сприяння діяльності російських збройних сил.

„Наскільки нам відомо, незабаром планується ще одна зустріч Путіна і Лукашенка. Що б не відбувалося, ми вже навчені, ми вже биті і маємо життєвий досвід, тому ми готові до будь-яких сценаріїв. Про що б вони між собою не домовлялися, Україна до цього готова“, – запевнив Д. Кулеба.

Коментарі закриті.