12 листопада, 2020

Припинення війни в Нагірному Карабаху

9 листопада Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян підписав заяву про припинення війни в Карабаху разом з президентами Азербайджану та Росії Ільхамом Алієвим та Володимиром Путіним. Н. Пашинян повідомив, що ухвалив таке рішення після ретельної аналізи ситуації на фронті.

Про умови домовлености розповів В. Путін: „Повне припинення вогню з 10 листопада. Війсь­ка Азербайджану та Вірменії зупиняються на зайнятих позиціях. На лінії зіткнення сторін в Нагірному Карабаху та в Лачинському коридорі, що пов’язує Карабах з Вірменією, розміщуються російські миротворці, проводиться обмін полоненими, затриманими та тілами загиблих, біженці повертаються на територію Карабаху під контролею комісара ООН у справах біженців, контроля за транспортним сполученням здійснюється з допомогою прикордонних військ ФСБ Росії”.

Президент Азербайджану І. Алієв у зверненні до народу повідомив, що на лінії зіткнення будуть і турецькі миротворці. Він оголосив про перемогу у війні.

Одразу після звістки про підписання заяви у Єревані почалися акції протесту біля будинку уряду Вірменії. Демонстранти увірвалися до будівлі. Вони протестують проти умов домовлености.

Нова війна в Карабаху розпочалася 27 вересня. Відтоді азербайджанська армія встановила контролю над майже всією південною частиною невизнаної Нагірно-Карабаської республіки та невеликим районом на півночі і прорвалася до міста Шуші.

ВВС

Коментарі закриті.