12 листопада, 2020

Білорусь не втихомирена

Білоруські пенсіонерки під час акції протесту. (Фото: TUT.BY)

МІНСЬК. – 5 листопада закінчилася президентська каденція Олександра Лукашенка після виборів 2015 року. 9 листопада виповнилося рівно три місяці протестів. Але це все не стало приводом для маштабної акції протесту минулої неділі. „Марш народовладдя” зібрав людей помітно менше, ніж у попередні рази.

Але це не означає, що країна втихомирена, і справи у О. Лукашенка пішли вгору. Підтвердження цьому – весь тиждень в країні проходили акції протесту. Постійно з’являються новини про нові затримання та репресії проти відомих у Білорусі людей – спортовців, науковців, артистів.

Досить довго тривало обговорення в Евросоюзі питання про санкції проти О. Лукашенка та його близьких. 6 листопада рішення нарешті було ухвалено. До списку санкцій увійшли О. Лукашенко, його син Віктор і ще 13 осіб, які відповідають за репресії в країні. Йдеться про замороження активів на території Евросоюзу та відмову у видачі в’їзних віз.

А що ж по той бік протесту? Російський пропаґандист Олександр Коц, внесений до бази „Миротворця” за розпалювання війни на Донбасі у 2014 році, призначений виконувачем обов’язків головного редактора газети „Комсомольская правда в Беларуси”. І зміни в ній вже помітні. Тепер це вірна і недоторканна провідниця російських поглядів у Білорусі.

1 і 3 листопада вантажний літак Aн-124 „Руслан” української авіокомпанії Антонов двічі літав з Мінська до Еміратів і за даними на 7 листопада перебував у Дубаї. Оптимісти почали говорити, що це О. Лукашенко перевозить своє особисте майно і накопичення. Песимісти натомість стверджують, що може йтися про військову співпрацю. І це білоруську опозицію, звичайно ж, не радує. Як і участь української компанії в цій історії.

9 листопада, до тримісячного ювілею протесту, стало очевидним, що недільні марші втрачають своє значення. Вкрай нерівним є багатомісячне протистояння мирних неозброєних людей з озброєними та звірячими силовиками. З іншого боку, відчуття замиреної країни, такої, що змирилася, теж немає.

Коментарі закриті.