31 березня, 2017

Прикро і боляче за Львів

З кінцем березня сміттєва криза у Львові сягнула критичної межі‚ за якою – майже неминуче оголошення надзвичайного стану. Ситуацію ускладнює весняне потепління – воно будить до активного життя комах‚ мух‚ мишей‚ щурів‚ птахів. Реальна загрозa інфекцій. По два-три тижні простоює сміття на територіях шкіл‚ дитячих садків‚ лікарень. Очевидно‚ не обійдеться без їх закриття. Зі щоденних 600 тонн міського сміття вивозиться не більше 200 тонн.

Львів‚ туристична столиця України‚ буквально тоне у смітті‚ і в усій цій сумній історії є багато такого‚ що годі зрозуміти. Таке враження‚ що місто залишилося наодинці зі своєю проблемою‚ а вся країна на чолі з Києвом чекає‚ чим ця біда закінчиться. Дуже можливе відсторонення міського голови Андрія Садового від його обов’язків і подальше притягнення до кримінальної відповідальности. Про це вже заявив Генеральний прокурор Юрій Луценко. Головна підстава – загибель чотирьох рятувальників на Грибовицькому сміттєзвалищі у травні минулого року. Але не тільки це. Сміттєзвалише під Грибовичами‚ як встановило спеціяльне слідство‚ загорілося через недотримання технології складання сміття.

Якщо А. Садовий винен у цьому‚ то чому прокуратура чекала з цим звинуваченям майже цілий рік?

Сам голова не сумнівається‚ що то був навмисний підпал і має одне пояснення: „ Все це може бути припинено за секунду, якщо „Самопоміч“ поміняє свою позицію у парляменті. Тоді всі проблеми міста Львова зникнуть. І питання сміття зникне, і питання кримінальних проваджень… Садовий заважає київській владі‚ тому що Садовий – неслухняний. Львівське сміття – це приклад політичного сміття в нашій країні..“.

З останніх інтерв’ю очільника „Самопомочі“ у Верховній Раді Олега Березюка можна зробити висновок‚ що фракція не збирається комусь на догоду змінювати свою політичну позицію. А змінити у цьому контексті – означає голосувати в парляменті так‚ як потрібно для пропрезидентської коаліції‚ а не всупереч їй. „Ми ніколи не торгували українськими національними інтересами і ніколи цього не зробимо“‚ – сказав О. Березюк у програмі Єгора Чечиринди на „Еспресо TV“.

Таким чином перед очима українського суспільства виникають дві протилежні картинки. Згідно з тією‚ що її „малює“ київська влада‚ очільник Львова А. Садовий виявляється не таким уже й талановитим господарником‚ як вважалося 10 років поспіль. А як господарник ніякий‚ то такий же ніякий з нього політик‚ тим більше – всеукраїнського маштабу. Тобто‚ те‚ що ще рік тому було очевидною реальністю – конкурентноспроможність А. Садового в наступних президентських виборах – розвіялося‚ мов дим. Політичний авторитет львівського голови втонув у горах сміття.

Другу картинку створюють критичні до влади суспільні настрої‚ й вона не менш переконлива: А. Садового переслідують передусім як провідника партії „Самопоміч“‚ котра не йде на жодні сумнівні компроміси з владою‚ зокрема в питанні бльокування торгівлі з сепаратистськими бандами окупованих територій Донбасу. І вся історія зі сміттям – це неприхований тиск Президента Петра Порошенка на „Самопоміч“ як на політичного опонента‚ помста за самостійність фракції у Верховній Раді. Тобто‚ може статися‚ що чим більше А. Садового Київ намагатиметься дискредитувати‚ тим більше  люди у Львові‚ і не тільки там‚ не повірять. В цей спосіб влада досягне результату‚ протилежного бажаному‚ – мимоволі посприяє поверненню львівського голови у велику політику.

Неупереджені журналісти вже пишуть‚ що центральна влада свідомо заганяла А. Садового у глухий кут‚ закривши перед львівським сміттям усі сміттєві полігони України. Останній полігон‚ з яким Львів мав угоду‚ розташований у Покровську Донецької области. „Раптом подзвонив власник і сказав, що змушений розірвати угоду через тиск з боку державних структур“, – розповів на своїй сторінці у „Facebook“ А. Садовий.

„Особливо цинічно і навіть знущально поводиться Прем’єр-міністер Володимир Гройсман. – пише у львівській газеті „Високий замок“ її головний редактор Наталя Балюк. – Мовляв, ми, звичайно, можемо допомогти засміченому по вуха Львову‚ але нехай Садовий сам щось робить. А позицію сміттєзвалищ, які відмовляються приймати львівське сміття, пояснює так: „Відмовилися співпрацювати з мером Львова Андрієм Садовим, бо не бачать бажання розв’язати проблему з його боку, а тільки постійні зволікання“. Цікаво, звідки прем’єр знає, що думають директори чи власники полігонів? І чому їхнє „бачення” збігається з баченням того ж Гройсмана? Це нагадує ситуацію, коли людині дуже треба в туалет, а всі туалети перед його носом нахабно закривають. При цьому кажуть, що ми б могли для тебе відкрити туалет, але не будемо цього робити, бо ти сам маєш якось виходити зі складного становища, сам щось роби. І взагалі, треба було раніше думати, що у тебе виникне відповідна потреба, а ти зволікав. Через це ми тебе покараємо і в туалет не пустимо. Сам викручуйся. Єдине, що людині залишається у цій ситуації, це, вибачте, обіс…тися. Саме цього майже 10 місяців домагаються опоненти міського голови Львова“.

П. Порошенко – у двозначній ситуації. З одного боку‚ він добре розрахував час і форму політичної розправи над очільником „Самопомочі“– до виборів ще два роки‚ ніхто не може ні в чому запідозрити його‚ Президента‚ бо провина львівського голови самоочевидна. З іншого ж боку‚ П. Порошенко має в парляменті вкрай непевну більшість‚ і хто знає‚ які процеси почнуться у Верховній Раді ближче до виборів‚ хто з ким розійдеться‚ а хто з ким зійдеться. Тому‚ попри знешкодження потенційного опонента‚ потрібна й дипломатія.

18 березня П. Порошенко запросив А. Садового „на чай“. Про подробиці розмови ніхто не знає‚ А. Садовий сказав лише‚ що вони з президентом по-різному диляться на головні проблеми країни‚ зокрема на проблему Донбасу.

Іншими словами‚ „Самопоміч“ зберігає тяжко здобуту авру політичної непідкупности.

Насамкінець – позитивна вістка. Французька компанія „Egis“ погодилася спроєктувати рекультивацію сміттєвого полігону в Грибовичах. Львівська міська рада підписала з французькою компанією відповідний меморандум. У місті вже працюють французькі фахівці, які здійснять аналізу ділянок, виділених для об’єктів перероби твердих побутових відпадів. Фінансуватися проєкт буде за рахунок ґранту французького уряду на суму 650 тисяч евро. Львівська міськрада розраховує розпочати роботи з рекультивації вже в цьому році.

Як відомо, „Egis“ є автором проєкту рекультивації сміттєвого полігону у Марселі (Франція), який вважається одним з найбільших в Европі.

Коментарі закриті.