28 квітня, 2022

Пресконференція Президента України

Президент Володимир Зеленський на пресконференції. (Фото: Офіс президента України)

КИЇВ. – Президент України Воло­димир Зеленський 23 квітня дав велику пресконференцію для представників українських і закордонних засобів масової інформації. Місцем її проведення було незвичним – станція Київського метрополітену „Май­дан Незалежности“. До участи долучилися понад 200 представників засобів масової інформації з різних країн.

За майже дві години спілкування президент відповів на низку запитань, що стосувались як зовнішньої, так і внутрішньої політики України. Єдине питання, яке вивело В. Зелен­ського з рівноваги, стосувалось обстрілу Одеси, який відбувся 23 квітня. Російські ракети влучили у багатоповерхівку. Загинуло вісім цивільних, серед – яких тримісячна дитина. „Подонки вонючі!“, – так прокоментував ці дії росіян Президент В. Зеленський.

ВВС News зібрало інші основні заяви голови держави.

Раніше В. Зеленський вже наголошував, що мирні переговори з Росією будуть припинені, якщо війська аґресора знищать українських військових, які залишились в оточеному Маріюполі на заводі „Азовсталь“. На ці слова Міністер закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що „Росія не буде терпіти жодних ультиматумів“.

Під час пресконференції В. Зеленський окреслив нові „червоні лінії“. Мова йде про підготовку Кремлем сепаратистських „референдумів“ на окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей. „Якщо буде знищено наших людей у Маріюполі, якщо буде оголошено референдум на будь-яких окупованих територіях України, Україна вийде з будь-яких переговорів“, – сказав він. Дипломатичного завершення війни за таких сценаріїв не буде, наголосив голова держави.

Генеральний штаб України заявляє, що Росія готує проведення „референдуму“ в Херсоні на 1 травня.

В. Зеленський висловив упевненість, що Володимир Путін та інші члени російського керівництва, відповідальні за розв’язання війни, постануть перед трибуналом.

„Я не хочу зустрічатися з президентом РФ. Я вимушений, якщо ми плянуємо дипломатичним шляхом вирішити ці питання. Щодо того, чи хочу я того, щоб Путін став перед трибуналом: я впевнений, що вони стануть – усі, хто віддавав ці ганебні накази зі знищення людей, дітей, усіх. Я у цьому впевнений, я в це вірю“, – сказав він.

В. Зеленський також розповів про візити до Києва закордонних дипломатів і керівників держав. Він підтвердив, що в Україну прибуде Генеральний секретар ООН Антоніо Ґутеріш.

Але те, що він приїде до Києва лише після візити в Москву, В. Зеленський вважає неправильним і нелогічним.

Україна очікує приїзду Папи Римського Франциска. За словами В. Зеленського, він може допомогти з розбльокуванням гуманітарних коридорів до Маріюполя.

В. Зеленський не виключив загрозу російського ядерного удару: „Я вважаю, що в сучасному світі використовувати ядерну зброю можна тільки коли ти втратив зв’язок з реальністю. Якщо керівництво РФ не втратить зв’язок з реальністю та адекватністю, воно не використовуватиме ядерну зброю. Чи може це статися? Може. Чи вірю я в це? Чесно кажучи, вірити в таке не хочеться“, – зазначив він.

Під час пресконференції В. Зеленський назвав дії росіян в Україні „нацизмом“. Президент сказав, що в російських підручниках історії згодом з’явиться термін „рашизм“. Цим словом часто називають політичну ідеологію сучасної російської влади.

Багато запитань журналістів було присвячено Маріюполю, де українські військові і мирні мешканці вже майже два місяці перебувають у повному оточенні. Президент визнав, що на даний момент військовими засобами місто неможливо розбльокувати.

В. Зеленський не виключає, що Росія спробує пробити коридор до Придністров’я і захопити весь південь України, зокрема Одесу. Наявність необхідного озброєння дасть шанс Україні переламати ситуацію, наголосив президент.

Наступну широку пресконференцію В. Зелен­ський обіцяв провести незабаром.

„Зустрінемось, коли звільнимо Маріюполь. Я думаю, скоро“, – сказав він наостанок.

„BBC’

Коментарі закриті.