28 квітня, 2022

Бойові дії в Україні

Панорама заводу „Азовсталь“. (Фото: ТСН)

Ситуація на фронтах станом на 26 квітня:

У Маріюполі українські захисники утримують завод „Азовсталь“. Ворог за добу завдав 35 авіоударів по „Азовсталі“, під завалами  пост­раждалі цивільні і полк „Азов“. На Слобожанському напрямку ворожі угруповання продовжують частково бльокувати Харків та обстрілювати його.

На Ізюмському напрямку частини та підрозділи противника насту­пають у напрямку Барвінкове.

На Сіверодонецькому напрямку у напрямку Кремінної ворог здійс­нює перегрупування.

Росія від початку війни намагалася використати військових Придністров’я і тамтешню російську базу для війни в Україні. Оскільки плянам досі не судилось збутись, Росія вдалась до провокацій. Нині багато залежить від позиції урядів Молдови та Румунії.

На Херсонському напрямку Збройні сили України звільнили п’ять сіл, рашисти відступають на рубежі Чорнобаївки.

З початку повномаштабного вторгнення Росії українські сили оборони звільнили від загарбників 931 населений пункт.

У районі Великої Олександрівки Херсонської области українські військові знищили склад з боєприпасами та понад 70 росіян. Над Дніп­ропетровщиною українські військові збили ворожу ракету. У Харківській області військовослужбовці Десант­но-штурмових військ Збройних сил України знищили ще один російський гелікоптер Ка-52.

У Рубіжному та Попасній Луган­ської области тривають позиційні бої, ворогові не вдається захопити міста. На Запорізькому напрямку противник веде наступальні бойові дії в напрямку населеного пункту Трудолюбівка. Ситуація залишається контрольованою. На території Дергачівської громади, що розташовується неподалік Харкова, тривають бої, подекуди – особливо запеклі.

Російські війська нанесли ракетні удари по Запоріжжю, Одеській області, влучили у міст через Дністров­ський лиман.

* * *

 

Пожежі на заводі „Азовсталь“. (Фото: ТСН)

21 квітня В. Путін на зустрічі з Міністром оборони Сергієм Шойгу назвав недоцільним штурм заводу „Азовсталь“ та наказав скасувати його. В. Путін пояснив своє рішення необхідністю зберегти життя російських військових. За оцінкою С.Шойгу, на штурм „Азовсталі“ знадобилося б три-чотири дні. Міністер оголосив, що весь Маріюполь перебуває під контролею сил Росії та ДНР, а „Азовсталь“ надійно забльокована.

Маріюпольський гарнізон продовжує боронитися. „Азовсталь“ обстрілюють з танків та артилерії, наносять по комбінату ракетні удари, бомбардують його фугасними бомбами вагою кілька тонн. На заводі перебувають близько тисячі цивільних. Заступник командира „Азова“ Святослав Паламар заявив, що мирні люди не можуть покинути „Азов­сталь“ через обстріл.

С. Паламар говорив, що азовці готові евакуюватися з Маріюполя зі своєю стрілецькою зброєю за підтримки третьої сторони, але відкидають російські вимоги про здачу в полон та здачу зброї.

* * *

Збройні сили України з 24 лютого по 26 квітня знищили  особового складу – близько 22,100 осіб, танків – 918, бойових броньованих машин– 2,308, артилерійських систем – 416, ракетних  систем – 149, засобів протиповітряної оборони – 69, літаків – 184, гелікоптерів – 154, автомобільної техніки – 1,643, кораблів (катерів) – 8, цистерн з пальним – 76, безпілотників оперативно-тактичного рівня – 205.

Укрінформ

Коментарі закриті.