10 листопада, 2022

Президент України зустрівся з постійною представницею США при ООН

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із членом Кабінету Президента Сполучених Штатів Америки, постійною представницею США при ООН Ліндою Томас-Ґрінфілд, яка прибула з візитою до Києва.

В. Зеленський висловив подяку всьому американському народові, Президентові США Джо Байдену та його адміністрації, Конґресу США за потужну двопартійну та двопалатну підтримку України з початку повномаштабної війни, яку проти України веде Російська Федерація.

Делеґацію Сполучених Штатів поінформовано про ситуацію на фронті та ескалацію повітряного терору Росії проти об’єктів критичної цивільної інфраструктури України з використанням крилатих ракет та іранських дронів. Окремо акцентовано, що цілеспрямованими російськими атаками пошкоджено майже 40% об’єктів енерґетичної інфраструктури, внаслідок чого без електропостачання в Україні залишаються понад 4.5 млн споживачів.

Президент України зазначив, що РФ доповнює ракетний терор цинічними звинуваченнями на адресу України у створенні „брудної бомби“, які вже були офіційно спростовані МАҐАТЕ, та продовженням відкритого ядерного шантажу на Запорізькій АЕС. У цьому зв’язку В.Зеленський наголосив на необхідності вжиття ООН низки негайних кроків, серед яких – невідкладне направлення в Україну ініційованої нашою державою місії експертів ООН для розслідування постачання Іраном Росії БПЛА в порушення санкцій Ради Безпеки ООН; направлення компетентних представників ООН на об’єкти критичної інфраструктури України для оцінки руйнувань і потреб у відновленні; максимальне залучення можливостей ООН до відновлення української енерґетики. 

„Необхідно також обмежити членство та привілеї держави-терориста в МАГАТЕ. Для цього існує чіткий і зрозумілий алгоритм“, – сказав Президент України.

У межах зустрічі сторони зупинилися на підтримці ініціятив України на 77-й сесії Генеральної Асамблеї  ООН. Насамперед стосовно створення механізму компенсації за наслідки аґресії РФ, започаткування спеціяльного трибуналу щодо злочину аґресії РФ проти України, а також ситуації з правами людини на тимчасово окупованих територіях України з акцентом на АР Крим та Севас-тополі.

Особливу увагу було приділено гострому питанню примусового утримання Росією українських військових і цивільних полонених. Президент нагадав, що вже було звільнено понад тисячу бранців, але досі велика кількість українців перебуває у жахливих умовах на території Росії та на тимчасово окупованих територіях України. У зв’язку з цим він наголосив на важливості міжнародного тиску задля якнайшвидшого розв’язання питання доступу представників ООН та Міжна-родного комітету Червоного Хреста до цих осіб.

Окремою темою зустрічі стала світова продовольча безпека. В.Зеленський відзначив ролю ООН та особисто Генерального секретаря у реалізації „зернової ініціятиви“, яка забезпечує продовольством мільйони людей у країнах Африки, Азії та Европи. Співрозмовники наголосили на необхідності продовження зернової угоди після 19 листопада.

В. Зеленський підкреслив, що попри повномаштабну аґресію РФ Україна готова залишатися ґарантом світової продовольчої безпеки.

 

Коментарі закриті.