22 липня, 2020

Пошуки справедливости тривають: MH17 шість років по тому

Світовий Конґрес Українців 17 липня видав вміщене нижче звернення.

 

Впродовж останніх шість років Російська Феде­рація покриває злочинців, відповідальних за загибель 17 липня 2014 року 298 невинних жертв рейсу MH17 Маляйзійських авіаліній, який прямував з Амстердама до Куала-Лумпур та був збитий на українській території контрольованим Росією зенітно-ракетним комплексом. Незважаючи на наполегливі зусилля Кремля дискредитувати висновки Спільної слідчої групи, завданням якої є встановити причину катастрофи, переконливі свідчення підтверджують, що вина за цей злочин лежить на Російській Федерації.

Спільна слідча група в складі представників з Нідер­ландів, Бельгії, Австралії, України та Маляйзії прийшла до висновку, що MH17 був збитий ракетою з зенітно-ракетного комплексу ,,Бук” із сільськогосподарського поля біля населеного пункту Перво­майське на території, підконтрольній окупаційним російським збройним силам. Спільна слідча група також підтвердила, що зенітно-ракетний комп­лекс ,,Бук”, використаний під час атаки, був доставлений в Україну з Російської Федерації та після пошкодження був повернутий до Росії. Обидва висновки підтверджуються американськими, европейськими та відкритими розвідувальними даними.

Попри ці висновки, на шосту річницю злочинного теракту проти невинних мирних жителів Росія продовжує заперечувати свою відповідальність за трагедію. Кремлівські політтехнологи продовжують гарячу дезінформаційну кампанію, щоб посіяти сумніви щодо обґрунтованости висновків, нама­гаючись перекласти провину на Україну та її владу.

З самого початку розслідування Росія безсоромно пропаґувала свою версію подій, включно зі звинуваченням, що літак збила Україна, а також дискредитувала висновки, зроблені на основі включення України до Спільної слідчої групи. Крім того, 30 липня 2015 року Росія наклала вето на проєкт резолюції Ради Безпеки ООН про створення міжнародного трибуналу для покарання вин­них у катастрофі MH17.

9 березня 2020 року районний суд Гааґи розпочав довгоочікуваний кримінальний процес щодо чотирьох підозрюваних у збитті рейсу MH17. Це важливий крок у притягненні винних до відповідальности. Разом з тим, міжнародна спільнота також має притягнути до відповідальности Президента Росії Володимира Путіна та його оперативників за цей курований та керований ними жахливий теракт.

,,Ми певні, що правда буде розкрита, але питаємо, чи буде відновлена справедливість. Закли­каємо міжнародне співтовариство притягти до відповідальности убивць пасажирів рейсу MH17, а також їхніх кремлівських керівників. Високі російські політичні і військові начальники, які дали розпорядження збити МН17, повинні постати перед кримінальною відповідальністю, РФ має бути притягнута до відповідальности та сплатити відшкодування родинам жертв, – зазначив Павло Ґрод. – Світовий Конґрес Українців і світова українська спільнота стоять разом із сім’ями і друзями жертв катастрофи МН17 в пам’яті й солідарності в шосту річницю цього терористичного акту, оскільки пошук справедливости триває. Нехай же пам’ять про ці жертви буде вічною, а така трагедія ніколи не повториться”.

Коментарі закриті.