22 липня, 2020

Запропоноване законодавство підриває статус української мови

Конґрес Українців Канади 16 липня видав наступну заяву.

 

Конґрес Українців Канади (Конґрес) приєднується до громадянського суспільства України та всіх занепокоєних громадян України у засудженні законпроєкту No. 2362, прийняття якого загрожує україномовній освіті та розвитку української мови як єдиної державної.

Конґрес долучається до заклику Уповноваже­ного України із захисту державної мови, Тараса Креміна, до членів Верховної Ради України відхилити даний небезпечний законопроєкт.

,,Проєкт Закону No. 2362 – це ґрунтовна спроба відновити політику русифікації в Україні, яка впродовж століть заперечувала право українців розмовляти та працювати рідною мовою”, – заявила Олександра Хичій, президент Конґресу Україн­ців Канади. ,,Українська мова є основоположним фундаментом для розвитку незалежної української держави, тому перешкоджання її сталому розвитку служить інтересам Росії, яка впродовж семи років веде війну проти України. Конґрес закликає депутатів Верховної Ради України відхилити цей законопроєкт.”

Проєкт Закону No. 2362, автором якого є народний депутат від фракції ,,Слуга Народу”, Максим Бужанський, у разі прийняття, затримає перехід російськомовних шкіл України 5-11 кляс на українську мову навчання, який заплановано на вересень поточного року, до 2023 року. Законопроєкт, у разі його прийняття, також передбачає викладання 40-60 відс. предметів російською мовою, в школах національних меншин, після 2023 року.

Законопроєкт No. 2362 був включений в порядок денний у Верховній Раді на проханням Олександра Корнієнка, першим заступником голови депутатської фракції партії ,,Слуга Народу”. Голова ВРУ, Дмитро Разумков, погодився включити законопроєкт до порядку денного сесії Верховної Ради, незважаючи на попереднє його відхилення комітетом Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики 17 червня.

Коментарі закриті.