13 жовтня, 2022

Пошкоджено Кримський міст

Зранку 8 жовтня в російських соціяльних мережах почали масово пуб­лі­кувати фотографії і відео пошкодженого Кримського мосту.

8 жовтня о 6-ій годині ранку на Кримському мосту сталися вибухи і пожежа.  Обвалилася частина автомобільного мосту – кількох секцій, полотна, яким здійснювалося автомобільне сполучення в напрямку Керчі. Крім того, пожежа охопила ешелон з цистернами, який зупинився посеред мосту. Зазнало пошкоджень полотно і на залізничній частині мосту. Cудноплавні арки та авто–мобільні смуги в напрямку Тамані залишилися не пошкодженими. Рух автомобілів та поїздів мостом спочатку припинили, а згодом частково відновили двома неушкодженими смугами в реверсному режи-мі. 

Влада анексованого Криму заявила, що почне працювати поромна переправа, а запасів продовольства та палива в Криму достатньо, аби перечекати ремонтні роботи.

Наслідки вибуху на Кримському мосту суттєво погіршать постачання російських військ на південному фронті. Як вважає український військовий експерт Ігор Романенко, пересування військових і техніки через міст буде зупинено як мінімум до кінця жовтня.

За його словами, це сталося дуже своєчасно, адже на Херсонському напрямку протягом останнього тижня активізувались воєнні дії. І саме з Криму через Керченський міст Росія перекидала основну частину людей і зброї.

Зі супутникового знимку Maxar видно, що дві секції полотна автомобільної дороги Кримського мосту в напрямку Керчі впали у воду, а ще дві секції зіслизнули з опор. Також на знимку видно, як горять цистерни з паливом на залізничному мості.

Військовий експерт Олександр Мусієнко впевнений, що вибух на мосту стане ключем для деокупації півдня України загалом, в тому числі і окупованого Криму.

За його словами, через окупований Крим і, зокрема, через Кримський міст здійснювалося 75 відс. забезпечення російської армії на півдні України.

Пошкодження мосту також унеможливить перекидання в Крим мобілізованих з Росії, яких потім з півострова плянували перевозити далі на Запорізький напрямок чи на лівобережжя Херсонщини.

Російська влада одразу припустила причетність до підриву мосту українських військових. Україна цю версію офіційно не коментувала, хоча натяків на це в коментарях достатньо. Утім, більшість експертів пого-джується, що за вибухом на мосту стоять українські спецслужби.

Вибух на мосту – це серйозний удар по воєнному авторитету Росії, кажуть аналітики. За словами колишнього генерала Міка Раяна, „сам по собі напад на Керченський міст – це удар в обличчя Путіну в його день народження“.

Нагадаємо, міст через Керченську протоку окупанти відкрили у травні 2018 року. У грудні 2019-го по ньому запустили залізничне сполучення.

 

Коментарі закриті.