30 квітня, 2021

Постраждав музей „Тюрма на Лонцького“

Музей „Тюрма на Лонцького“ після пожежі.

ЛЬВІВ. – Через пожежу 22 квітня дуже постраждав Національний музей „Тюрма на Лонцького“, унікальна пам’ятка історії, де головним експонатом було саме приміщення в’язниці, в якій катували українських повстанців, дисидентів та борців за незалежність.

Керівник громадської організації „Центр правових та політичних досліджень Ліда Тополевська кинулася рятувати спадщину та історичні архіви у задимленому і охопленому пожежею музеї. Завдяки їй вдалося уникнути низки руйнувань, щоб пробитися всередину крізь укріплену і заґратовану тюрму, виграти час для гасіння вогню.

Л. Тополевська врятувала унікальний архів ОУН та УПА, із сотнями тисяч документів та фотографій, бібліотеку. Вона весь час перебувала забльокованою на третьому поверсі приміщення, в тюрмі, за заґратованими вікнами, серед диму і вогню, але, на щастя і завдяки пожежникам, не постраждала.

У цій тюрмі ув’язнювали героїв, вбили брата Романа Шухевича Юрія, тут сидів його син Юрій, катували Степана Бандеру та дисидентів Ірину Калинець та Івана Геля, першого командира УПА „Клима Савура“ та десятки тисяч українців, що відстоювали свободу.

Музей ініційований Центром досліджень визвольного руху 2004 року. В Европі таких музеїв-тюрем, що показують злочинну суть тоталітаризму, є лише три.

Команда зазнала тиску силовиків, обшуків і кримінального переслідування в 2011-2014 роках, але продовжує свої дії.

Музей чекає на допомогу, щоб усувати наслідки затоплення, відремонтувати вікна та двері. Повністю збитки оцінить комісія.

 

Ярина Ясиневич – керівник програм Центру досліджень визвольного руху.

Коментарі закриті.