4 листопада, 2022

Постачали озброєння для Росії

КИЇВ. – 2 листопада Київська міська прокуратура та Служба безпеки України повідомили про підозру власниці підприємств, яка постачала товари та обладнання для оборонно-промислового комплексу Росії. Їй інкриміновано організацію фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

За даними слідства, підозрювана є донькою колишнього Міністра оборони з 2012 по 2014 рік. Він наразі перебуває в розшуку за державну зраду і є кінцевим бенефіціярним власником ряду підприємств, що працюють в Україні. Одне з них, повідомляють правоохоронці, займалося постачанням та збутом обладнання для оборонно-промислового комплексу Росії.

Ім’я фіґурантки справи відомства не наводять. Із 2012 по 2014 рік Міністерство оборони України очолював Павло Лебедєв, який має доньку Олену.

На майно фінансово-промислової групи наклали арешт. Зокрема, в червні за клопотанням прокурорів суд передав в управління держави 645 залізничних вагонів вартістю близько 650 млн грн, що належать підприємствам родини експосадовця.

З лютого 2014 року П. Лебедєв перебуває в Криму. У листопаді 2019 року журналісти проєкту „Схеми“ опублікували розслідування про те, що родина ексміністра-втікача виробляє на Сумщині техніку для російської оборонки. Це підприємство постачало обладнання порохові заводи Російської Федерації у Казані, Тамбові та Пермі. 

Пермський завод постачає оборонному комплексу Росії заряди до реактивних систем залпового вогню „Град“ і „Смерч“, комплексів протиповітряної оборони, двигунів підвісних ракет класу „повітря-повітря“ ближнього і середнього бою. Тамбовський завод є основним постачальником бронебійних підкаліберних снарядів для танкової артилерії. Казанський завод виготовляє гільзи з корпусом, що згорає, і метальні заряди. 

 

Коментарі закриті.