4 листопада, 2022

Україна отримає додаткову допомогу

БРЮСЕЛЬ. – 12 жовтня, на тлі масованого ракетного обстрілу російськими окупантами низки українських міст та об’єктів інфраструктури, у Брюселі відбулася чергова зустріч у форматі „Рамштайн“, або Контактної групи з питань оборони України. Напередодні, 11 жовтня, за участю Володимира Зеленського проведено екстрений віртуальний саміт лідерів країн „Великої семірки“. У своєму зверненні В. Зеленський закликав лідерів G7 посилити ізоляцію Росії від світу, а також покарати аґресора за всі вчинені ним злодіяння: масовані ракетні обстріли по цивільним об’єктам, анексію нових українських територій; надати Україні більше допомоги; розмістити на українсько-білоруському кордоні місію міжнародних спостерігачів для вивчення безпекової ситуації.

Судячи з підсумкової заяви, озвучені Президентом України заклики були почуті: „Група семи продовжуватиме надавати фінансову, гуманітарну, військову, дипломатичну та правову підтримку та буде твердо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Жодна країна не хоче миру більше, ніж Україна, народ якої зазнав смерті, переміщення та незліченних звірств внаслідок російської аґресії“.

Робота контактактної групи в Брюселі стала логічним продовження саміту „сімки“. Міністер оборони Олексій Резніков повідомив, що першим пунктом порядку денного зустрічі було питання посилення протиповітряної оборони (ППО) України.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ зазначив, що союзники та партнери обговорювали, як посилити та у подальшому підтримувати Україну, а також розглядали питання щодо надання систем ППО малої та великої дальности, системи проти балістичних ракет, крилатих ракет, дронів, різних систем для різних завдань.

Міністер оборони США Ллойд Остін констатував, що Україна потребує більше далекобійних вогневих систем ураження, артилерійських систем та інших важливих бойових можливостей, і головне – комплексів ППО. Його доповнив голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі: „У межах контактної групи ми зосередилися на протиповітряній обороні та артилерії, реактивній артилерії, маневрених танках, піхотних машинах, бронетранспортерах. Також йшлося про навчання українських військових та про широкий спектр нелетальної допомоги“.

Від Німеччини у наступні кілька тижнів Україна отримає додаткові РСЗВ MARS II та САУ PzH 2000. Конкретна кількість озброєння не називається. Крім того, Німеччина у співпраці з Данією та Нор-вегією надасть 16 самохідних гаубиць Zuzana-2. А також – 130 систем опалення, 36 медичних транспортерів, 100 тис. аптечок та 405 тис. сухпайків. Нідерлянди передадуть Україні додаткових зенітних ракет на 15 млн евро.

Канада готує новий пакет допомоги на 47 млн дол., який передбачає 500 тис. зимового військового одягу, артснаряди на 15.2 млн та забезпечення супутникового зв’язку на 2 млн, Франція – три реактивні системи залпового вогню Lance-roquettes unitaire. 

І на позачерговому саміті G7, і під час зустрічі „Рамштайн-6“, і в процесі підготовки до позаплянової зустрічі міністрів закордонних справ НАТО прозвучали безпрецедентно рішучі заяви з боку партнерів. Кожного дня оголошуються все нові й нові рішення про прискорення процесу надання Україні систем ППО, бронетехніки, РСЗО.

В Україні суспільство ще більше об’єдналося. Люди масово жертвують кошти на нові безпілотники для ЗСУ, спокійно відмовляються від надмірного використання електроенерґії, зціпивши зуби проживають періоди без світла.

В Росії бажаючих іти на забій в російську армію не додалося. Натомість, так звані мобіки здаються в полон пачками, не розуміючи навіщо взагалі їх відправляють на фронт без жодної підготовки.

Зрозуміло, що більшість рішень, які ухвалюються в межах „Рамштайн“, в НАТО, а також на рівні урядів та міністерств оборони держав, не будуть відомими широкому загалу. Проте і того, що було озвучене представниками США, Великої Британії, ФРН, Нідерляндів, Еспанії цілком достатньо для одного дуже важливого висновку: Захід виклик Путіна прийняв, на договорняк з ним, зокрема за рахунок України, ніхто йти не збирається. 

 „Вже через кілька годин після засідання групи „Рамштайн“ ми побачили перші результати: починаючи від офіційної заяви про постачання Німеччиною ППО на два місяці раніше, ніж було запляновано. Сама Німеччина ще немає цієї системи, а зазначена – призначалася для Египту, який поступився нам своїм місцем в черзі“, – розповідає експерт-міжнародник Агія Загребельська.

На жаль, продовжує вона, не всі наші потреби партнери можна задовольнити в силу об’єктивних причин. І Европа, і США не мають достатньої кількости ППО для захисту своїх об’єктів в ЕС та на Близькому сході. „Кожна нова система, що ще не вийшла з конвеєру, вже має країну – власника. І щоб отримати її потрібно домовлятися, що є непростою воєнною дипломатією“, – додає А. Загребельська.

Коментарі закриті.