4 березня, 2021

Поставили драму Лесі Українки

Сцена з вистави „На полі крови“. (Фото: інтернет сторінка театру)

КРОПИВНИЦЬКИЙ. – В обласному академічному музично-драматичному театрі саме в день народження Лесі Українки, 25 лютого, відбулася прем’єра її драми „На полі крови“.

Як зауважив перед виставою головний режисер театру Євген Курман, драми Лесі Українки, крім славнозвісної „Лісової пісні“, не дуже популярні серед глядачів. Вони інтелектуально наснажені, багатошарові, відсилають до християнської чи античної мітології. Останніми роками інтерес до цих текстів починає зростати. Є. Курман підкреслив, що ця вистава – тільки перший крок до осягнення театром драматургії Лесі Українки.

Це був режисерський дебют відомого актора і виконавця однієї з головних ролей Євгена Скрипника. Але молодий мистець знайшов відповідний хід і символіку, які на рівні з акторами грають кожну хвилину вистави.

Антонові Адаменку досі не доводилося виконувати такої потужної, зі значним смисловим і технічним навантаженням, головної ролі. Ця роля, схоже, стане значним кроком у його творчому зростанні.

Настільки глибокої внутрішньої драматургії давно не доводилось бачити на сцені театру. В центрі – проблема зради. І не важливо кого зрадили – друга, близьку людину, свою країну, вчителя. Такому вчинку зрадник завжди шукає виправдання. Чи виправдана зрада, якщо ти втратив усе і мусиш якось рятувати себе? Ти повірив і безоглядно пішов за ідеєю, а вона не виправдала сподівань? Запитань багато, і відповіді у кожного свої. У кожного в душі – своє поле крови. Але від цього зрада не перестає бути зрадою.

Коментарі закриті.