18 серпня, 2022

Помер Іван Бережницький

Іван Бережницький на терасі УКУ, позаду – Церква Св. Софії. (Фото: Олександр Ласкін)

З глибоким сумом повідомляємо, що вранці 14 серпня упокоївся Іван Бережницький – талановитий архітектор, добродій своєї парафії та Українського католицького університету, архітектор університетського храму УКУ – церкви Святої Софії – Премудрості Божої у Львові.

І. Бережницький – американський архітектор українського походження. Нащадок знаних українських родів Бережницьких, Тершаковців, Вахнянинів, Жив і працював в Бостоні. Очолював власне архітектурне бюро. З 2008 року часто бував у Львові, співпрацював з УКУ в розбудові нового університетського містечка біля Стрийського парку. 

Син відомих членів громади у Філядельфії – св. п. д-ра Стефанії та д-ра Юрія Бережницьких, які еміґрували зі Львова під час Другої світової війни.

Його дитинство і молодість пройшли у Філядельфії. Будучи протягом багатьох років знаним фахівцем із плянування вишуканих приватних домівок, І. Бережницький почав на доброчинних засадах супроводжувати УКУ в його архітектурному розвитку. 

„Не шкодуючи власних професійних та матеріяльних ресурсів, бостонський архітектор причинився до того, що ландшафт Львова збагатився проєктом найкращих архітекторів світу – університетським містечком Українського католицького університету“, – ділиться спогадами Вла-дика Борис Ґудзяк.

І. Бережницький став творцем храму Святої Софії Премудрості Божої, який є унікальним не тільки для Львова, а й для України. 

Спільнота УКУ висловлює щирі співчуття дружині Мар’яні, яка була творчим партнером талановитого архітектора, родинам Бережницьких, Тершаковців, усім рідних і друзям покійного. 

Похорон І. Бережницького відбудеться у Швайцарії 17 серпня, у Sankt-Gallen. 

Вічная йому пам’ять! 

 

Коментарі закриті.