11 березня, 2021

Подяка Фундації від Миколи Жулинського

Мені вкрай прикро, що я своєчасно не подякував за присудження мені премії ім. Івана Багряного – письменника великого таланту, гордого і принципового борця за незалежність України, полум’яного публіциста, який вірив у неминуче звільнення від більшовицького гніту та відродження своєї Батьківщини.

Мені приємно згадати, що в далеких 1970-их роках, коли я вперше відвідав у США свого батька, який за покликом І. Багряного вирішив не вертатись до СРСР, прочитав за батьківською порадою наявну у його скромній бібліотеці віршовану сатиричну повість ,,Антон Біда – герой труда”. Згодом у Філядельфії в багатющій бібліотеці проф. Мирослава Лабуньки я відшукав роман ,,Тигро­лови” і буквально за одну ніч ,,проковтнув” цей твір. Неймовірне враження справив на мене роман, захопив своєю пристрасною енерґійністю авторського самовираження і величним злетом нескореної української людини до висот свободи. Звісно, я тоді прочитав і блискучий політичний памфлет ,,Чому я не хочу вертатись до СРСР?”, романи ,,Сад Гетсиманський”, ,,Людина біжить над прірвою”, інші його твори – поетичні збірки, комедію-сатиру ,,Генерал”.

Повторюю, творчість І. Багряного справила на мене велике емоційне враження, а головне своїм рішучим і художньо довершеним розвінчуванням тоталітарної системи СРСР. Я гордий з того, що ініціював проведення першого в Україні, тоді ще радянській, літературного вечора, присвяченого І. Багряному, в приміщенні Київської консерваторії, що активно обстоював, як член Шевчен­ківського комітету, відзначення І. Багряного Державною премією Укра­їни ім. Тараса Шевченка.

Символічно, що цей видатний письменник, книги якого були перекладені багатьма мовами світу, став першим лавреатом Шевченківської премії з-поміж української діяспори.

Мені приємно і я щиро вдячний Фундації ім. І. Багряного за честь бути одним із лавреатів цієї престижної премії, першим лавреатом якої був Іван Дзюба, а за 2020 рік — славетна Ліна Костенко.

Із щирою вдячністю і глибокою повагою
Микола Жулинський,
Київ

Коментарі закриті.