5 лютого, 2021

Пам’ятають про героїв Крут

Смолоскипна хода в Черкасах. (Фото: Олександр Костирко)

Хрести на могилах студентів у селі Старосілля. (Фото: Олександр Вівчарик)

СТАРОСІЛЛЯ, Черкаська область. – Вшанування пам’яті полеглих студентів біля залізничної станції Крути у 1918 році розпочалося у селі 29 січня на місцевому цвинтарі, де є три могили учасників цього бою. Завідувачка Старосільським відділом краєзнавчого музею Ганна Галенко розповіла, що їхні імена не відомі та відвага, з якою юнаки пішли в нерівний бій з більшовицьким військом, є очевидною.

103 роки тому на возі до села привезли трьох поранених хлопців-учасників бою під Крутами.

На початку січня 1918 року вся лівобережна Україна була вже під більшовиками. Тому візничий оминав їх і віз цією дорогою нібито на Полтавщину. Коли хлопці не витримали такої важкої дороги і померли від ран, він вирішив поховати їх в селі Старосілля.

В останню дорогу крутян допомогла зібрати місцева жителька. Поховали хлопців на сільському кладовищі. Нині тут три могили з дерев’яними хрестами. Доглядали місце поховання і берегли його таємницю місцеві жительки. Одна із них – Людмила Удовик розповіла: „У 1952-му році я в лісництві працювала, то проліски садила коло сестриної могили і вже коло їх. І так щороку. Нам матері сказали, що під Крутами студентів побили. Бій там був і один батько повіз трьох синів. А куди віз – то ж не знали, куди. Вони в дорозі померли. Він довіз їх через греблю, тут була хата, тож завіз їх туди. Потім сусіди перевдягли їх і поховали“.

„Я щиро сподіваюся, що з часом ми знатимемо їхні імена, і зможемо згадати їх в своїх молитвах, зможемо їх вшанувати“, – зазначив учасник вшанування Максим Сорочан.

На могили крутян учасники вшанування поклали хліб, свічки та квіти. Заступник сільського голови Мліївської сільської ради Іван Потурнак розповів, що офіційно учасників бою під Крутами на цвинтарі в Старосіллі вшановують сьомий рік: „Були часи, коли про це можна було говорити, але цей ланцюжок, який тягнеться до сьогодні, зв’язує нашу молодь, той час і сьогодення. Бо це – українці, вони не можуть стояти на колінах“.

Начальниця Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації Людмили Фіть заявила: „Дуже важливо, щоб молодь пам’ятала історію про подвиг, який зробили молоді люди, які любили Україну – герої Крут“.

Увечорі в Черкасах пам’ять героїв Крут вшанували смолоскипною ходою від площі Богдана Хмельницького до площі Слави. Під час ходи учасники тримали прапори та вигукували: „Крути – вас не забути!“. До ходи приєднався Митрополит Черкаський і Чигиринський Православної Церкви України Іоан, який прочитав молитву разом з представниками духовенства та відслужив панахиду біля підніжжя пам’ятника Борцям за волю України. Учасники смолоскипної ходи із запалених лямпадок виклали символічний хрест та виконали гімн України.

Смолоскипна хода в Черкасах. (Фото: Олександр Костирко)

Коментарі закриті.