15 лютого, 2016

Нова маячня Путіна

Провал ідеї самопроголошених „ДНР“ і „ЛНР“ змушує Росію шукати інших виправдань для своєї аґресії, яку досі пояснювали підтримкою „волевиявлення“ мешканців Донбасу і Криму. На засіданні міжреґіонального форуму Загальноросійського народного фронту, пояснюючи свою заяву про те, що Володимир Ленін винуватий в розпаді СРСР, Президент Росії Володимир Путін 25 січня назвав „маячнею“ включення Донбасу до складу України за часів СРСР. В. Путін заявив, що Йосиф Сталін тоді зформулював ідею майбутнього Радянського Союзу, за якою всі частини майбутньої держави мали увійти в СРСР на основі автономії з широкими повноваженнями. Ленін розкритикував позицію Сталіна і сказав, що це була несвоєчасна, неправильна ідея. Кордони союзних республік визначали довільно. Україні передали Донбас під приводом підвищення відсотків пролетаріяту в Україні для того, щоб мати там велику підтримку. Так по-своєму трактує історію В. Путін.

В. Путін заявив, що Харків, Луганськ, Донецьк, Херсон, Миколаїв та Одеса не входили до складу України в царські часи і були передані Україні в 1920-ті роки радянським урядом.

Україна негайно винесла на розгляд Ради Безпеки ООН скандальну заяву В. Путіна про Донбас, яка ставить під сумнів кордони України, її суверенітет та політичну незалежність. Насправді визначення короднів Української РСР при утворенні СРСР було несправедливим для України. Ще в 1920-их роках до території України входила частина нинішньої Ростовської области, яка в 1925 році була передана Росії. 28 квітня 1919 року було вирішено, що північні повіти Чернігівщини належать Росії. 28 грудня 1920 року за союзним договором між Російською й Українською республіками усі кримські органи влади було перепідпорядковано від Києва до Кремля. Тепер той же Кремль, захопивши Крим, зазіхає на Донбас.

Якщо йти за пропаґандистською вигадкою В. Путіна, то варто нагадати, що й Кубань заселили етнічні українці, що українці становлять значну і важливу частину населення Далекого Сходу, Уралу і Сибіру. І що потрапили вони на ці землі найчастіше не з власної волі, а примусово, з волі Москви, як заселяли Донбас і Крим росіяни.

Після Першої світової війни на мапах „нової Европи“ до України належали не лише Донбас, а й Кубань, Крим, Ростовська область. Про це варто нагадати В. Путінові. До речі, він критикував Леніна за те, що союзним республікам надали право виходу зі складу СРСР, яким вони, мовляв, і скористалися, розваливши СРСР. Ця заява ще раз засвідчила мрію В. Путіна про відродження „Російської імперії“ нового, путінського зразка. А це вже справді варто назвати маячнею.

Коментарі закриті.