5 лютого, 2021

Не зберегли палац гетьмана Кирила Розумовського

Проєкт палацу гетьмана Кирила Розумовського.

На превеликий жаль, від багатьох цінних споруд Глухова, що мали стосунок до козацької України, до нашого часу збереглося небагато. Одним з останніх знищено в 1963 році Троїцький собор на Соборній площі, який простояв тут з 1720 року. Не збереглися й будинки й палаци заможної української верхівки.
Серед усіх споруд гетьманської столиці виділявся палац гетьмана Кирила Розумовського.

Історія його така. Після величезної пожежі, яка сталася 23 травня 1748 року, було знищене майже все стародавнє місто. Відбудовувати Глухів гетьман запросив архітекта Андрія Квасова з Санкт- Петербурґу, який разом з Іваном Мергасовим розробив у 1749 році проєкт міста і гетьманських палат італійської архітектури. Палац одразу й почали будувати у передмісті Веригині. Він стояв за межами уфортифікованого середмістя із західного боку Ярмаркової площі при дорозі на Київ, неподалік церкви свв. Захарії та Єлизавети.

Зразком для глухівського гетьманського палацу слугував палац в селі Перово під Москвою, спроєктований знаменитим Франческо Бартоломео Растреллі.
Під час будівництва палацу було споруджено два пансіони для шляхетських дітей, бібліотеку, оперу. При палаці був великий реґулярний парк з озерами і басейнами. В палаці давали бенкети, відбувалися бали, ставили трагедії Шекспіра та комедії Мольє­ра. Тут виступали оперні співаки з Італії. При гетьманському дворі була чудова бібліотека, діяла співацька школа.

З архітектурної точки зору видовжені симетричні фасади членувались трьома виступами-ризалитами, акцентованими колонами, пілястрами й фронтонами. В головному корпусі палацу було 25 кімнат.

На жаль, нині нічого не нагадує тієї розкоші. Усі будівлі гетьманської садиби одразу по скасуванні гетьманства 1765 року були розібрані й продані на будівельний матеріял.

Сьогодні тільки Маріїнський палац у Київі нагадує архітектуру бароко епохи Растреллі, але він будувався для царів, а де ж палаци і садиби наших гетьманів?
Було б корисно відновити ансамбль гетьманського палацу в Глухові не тільки для нинішнього, а й прийдешніх поколінь українців.

Ню-Йорк

Коментарі закриті.