4 серпня, 2022

На українському хуторі поблизу Тель-Авіва

На святі „Етно-хутір“. (Фото: Сергій Векслер)

22 липня  в Ізраїлі відбувся традиційний, шостий фестиваль української культури „Етно-хутір“. Перерва була лише на рік через коронавірус. Цього разу захід відвідало 3,500 людей. Аби зайти в „Гавана-клуб“ чекали годинами.  Серед відвідувачів були  місцеві люди,  етнічні українці та вихідці з України, які давно живуть в єврейській державі, біженці, яких тепло прийняв Ізраїль і надав їм житло, їжу, одяг. Серед почесних гостей фестивалю – співробітники Посольства України в  державі Ізраїль, посли Данії, Литви, Фінляндії, головний рабин України Моше  Реувен Асман. А ще – круті українські виконавці – „КОЛА і Навка“ та  ізраїльські Джива, Марія Брушницька, Людмила Ясинська, гурт „Гефілте Драйв“, Chornitsa. У фестивалі взяли участь фонди-партнери з України „Велика ідея“,  „Меценати для солдата“ та ізраїльський „Шанс на життя“. Організа-торами заходу стали „Israeli Friends of Ukraine“ за підтримки канадського фонду „Українсько-єврейські зустрічі“ та Посольство України в  державі Ізраїль. Зібрано  більше 1 млн грн.

Співзасновниця „Israeli Friends of Ukraine“  Анна Жарова сказала: „Ми вдячні кожному, хто прийшов і зробив свій внесок у спільну справу, волонтерам, партнерським організаціям, журналістам та всім нашим гостям, які підтримали Україну. Тільки разом можна було досягти такого результату“. 

До речі, Посольство України  нагородило Почесною грамотою „Israeli Friends of Ukraine“ за велику допомогу Україні з початку 2014 року і до цих днів. Вручив нагороду  активістам організації Анні Жаровій та Вячеславу Фельдману радник з політичних питань українського посольства Ігор Борисенко. Він закрема сказав: „В особі цих двох справжніх друзів України ми хочемо подякувати всім  волонтерам  в Ізраїлі, які допомагали та продовжують допомагати рятувати життя українців, надавати підтримку в найскрутніші часи для України“.

Цьогорічний захід став особливо знаковим, оскільки носив  благодійні компоненти допомоги Україні, яка потерпає від російської аґресії. В залі демонструвалися  малюнки українських  дітей та ізраїльських юних художників для дітей з України. Відома ізраїльська журналістка, ведуча одного з телеканалів Хайфи Тетяна Климович привезла ці малюнки в Тель-Авів. А ще вона привезла з України фото та особисті враження, сповнені болю та надії. 

„Жінки продають вишиванки, вишиті  ними. Кошти йдуть на потреби армії, на зброю, на безпілотники, на лікування дітей, які постраждали від ракет і бомб. Очі, повні добра і сяйва, віри і перемоги. Дитячі малюнки. Світлини, які зробила ізраїльська волонтерка на розборі завалів в Бучі. Хлопчик без ноги. Він з Маріуполя. Він має повернутися додому з підсиленням надії на майбутнє його і нашої України. На сцену виходять українські зірки, лунають співи, повні ярких кольорів“, –   говорить ізраїльський  історик Сергій Векслер, житель Єрусалиму, який  відвідав український хутір вперше. Він народився у Києві і має у своєму єврейському дворі український сад. „Але, мабуть, найголовнішою зіркою був головний рабин України Моше Реувен Асман, –  говорить  С. Векслер. –  Він сказав, що Україна відстоює сьогодні своє право жити, бути, квітнути“.

Особливого шарму „Етно-Хутору“ додавала ведуча, уже знайома читачам „Свободи“ своїми шоколадними виробами, які вона продає і частину грошей віддає волонтерам, прекрасними  пісенними вечорами, Інесса Шаповалова: „Це було надзвичайно відповідально, але разом з тим почесно і гарно говорити про українські традиції, пісні, культуру, підтримувати рідну Україну та бажати їй перемоги. Бачила, як багато зібралося шанувальників  українських псень, страв, сувенірів. Я щаслива, що долучилася до цього свята і стала частиною цієї великої і потрібної роботи: збереження національних традицій та підтримки України в такий страшенно важкий період“.

В трьох залях вирувало українське життя. Відвідувачі мали змогу відкрити для себе різнобарв’я української культури та традицій, скуштувати найсмачніших українських вареників, послухати наймелодійніших українських пісень, а також придбати безліч українських сувенірів для себе та друзів. Цьогорічний захід став особливо знаковим.  Він був з присмаком війни.

Коментарі закриті.