22 грудня, 2022

На Київщині відновили зруйновані будинки

Родина Ткаченків біля відновленого будинку.

У Київській області завершили проєкт “Фенікс Рудницького”. Протягом трьох місяців з допомогою благодійників (Фонд громади Березані за підтримки “Єднання”, фінансової підтримки Фонду ім. Федора Шпига та „МХП-Громаді“) будівельники відновлювали будинки мешканцям села Рудницьке. Вдалося перекрити дахи в пошкоджених вибухами помешканнях, вставити вікна й двері, зашпаклювати стіни, посічені кулями чи уламками снарядів.

„Кілька благодійних фондів, інституції громадянського суспільства, зокрема й міжнародні, об’єднали свої зусилля, аби допомогти людям, які пережили окупацію.

Тому, як тільки ми отримали заявку на цей проєкт, одразу відгукнулися. Йдеться насамперед про моральну складову, що дозволяє українським громадянам відчувати, що їх не залишили на самоті з негараздами. Вся Україна, ми всі разом зараз об’єдналися заради перемоги!” – розповів Павло Мороз, директор Департаменту корпоративної соціяльної відповідальности компанії.

Спочатку плянували відновити вісім будинків. Однак підрядники та постачальники будівельних матеріялів надали товари й послуги за собівартістю, тож у результаті допомогу отримали 11 родин.

Село було окуповане до 28 березня. Російські військові прикривалися мирними мешканцями й ставили свою техніку в дворах цивільних та на городах. Відтак, помешкання людей потрапляли під перехресні обстріли. Так сталося і з будинком родини Ткаченків.

“Від вибуху в нашому будинку зірвало дах, вибило всі вікна, двері. Ми лишилися без світла, газу, води. У сараї погоріло господарство, саме приміщення було пошкоджене. Власним коштом ми б не потягнули таку роботу. Влітку спали просто неба, а у вересні заливало дощами. Тому наша родина дуже вдячна і благодійникам, і будівельникам – всім, хто причетний до цієї справи за те, що ми змогли увійти в зиму в теплій домівці”, – розповідає Олег Ткаченко, один з тих, чий будинок вдалося відновити в межах проєкту.

Вартість проєкту становить 900 тис. грн. Благо­дійники продовжать підтримувати й відновлювати село надалі. Адже співпраця заради відбудови – це про українську ідентичність та цінності, які з кожною цеглиною закладають і наше майбутнє.

Коментарі закриті.