5 травня, 2017

Наукова конференція відзначила 125-ліття Йосифа Сліпого

Професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Володимир Сергійчук.

СТЕМФОРД‚ Конектикат. – 13 квітня Міжнародна наукова конференція відзначила 125-ліття Йосифа Сліпого.

„Перейшов він через хресне пережиття і терпіння, подібно як Христос на Голготі. Засудили його на 18 літ заслання, терпіння. Він не зломився, але, як герой, достойно витримав. Коли вийшов на волю та жив у Римі, то не спочивав, але посвятив працю для добра церкви та свого народу“‚ – ці слова промовив Папа Римський на дев’ятий день по смерті Кардинала Йосифа Сліпого (16 вересня 1984 року).

Римська доба життя й діяльности Й. Сліпого стала визначальною у відродженні й пожвавленні організованого життя закордонного українства, зосібно й на теренах США. Адже саме йому випала місія стати рятівником тієї тривожної ситуації, яка була окреслена на одному із перших синодів Української Католицької Церкви (УКЦ) в екзилі: „На всіх континентах поносимо болючі втрати. Наш обряд і мова загрожені. Чуємо голоси й кличі, зазиви до порятунку і саомозбереження, щоб наші великі здобутки не пропали раз назавжди“.

Цілком закономірно, що заходи з нагоди 125-річчя Й. Сліпого одними з перших стали проводити американські українці. У низці таких заходів Міжнародна конференція, яка відбулася у Стемфорді‚ Конектикат, заслуговує окремої уваги. На це є кілька причин.

Ініціятором стала Семінарія св. Василія при Стемфордській єпархії УКЦ і зокрема її ректор о. Роман Малярчук. Семінарія була заснована в 1933 році за зразком клясичних американських коледжів і незабаром отримала від уряду штату право готувати бакалаврів гуманітарних дисциплін. Немало її випускників-українців стали згодом студентами престижних університетів США, а також на стипендії громади  їхали навчатися в Европу — до Римського та Інсбрукського університетів. Це додавало авторитету навчальному закладові.

Професор Київського національного університету культури і мистецтв Микола Тимошик.

Професор Київського національного університету культури і мистецтв Микола Тимошик.

У Стемфорді й досі успішно функціонують перша в США публічна українська бібліотека та Український музей-архів‚ де є унікальна колекція виданих у різних країнах світу друкованих видань з різних сфер українознавства. Кількісно це понад 70 тис. книжок, а також тисячі грамплатівок, фотографій, потужна нумізматична і філателістична колекції, унікальна збірка українських листівок. Колекція поповнюється й нині.

Одну з перших заокеанських візитацій Кардинал Й. Сліпий розпочав саме із цього, стемфордського, осередку науки, віри і світла. Тут добре пам’ятають його полум’яні промови, які відразу захоплювали серця слухачів, вселяли віру, спонукали до дії.

Напередодні конференції семінарія також почала серію презентацій знятого в Україні телекомпанією „Живе телебачення“ документального фільму молодого режисера Олени Машинської „Справа Рифи“ – про сфабриковану КҐБ судову розправу Кремля над Й. Сліпим. Для цього запросили до Стемфорда знімальну групу. Фільм показували в актовій залі семінарії на двох сеансах. Крім того, автори показували цю стрічку в кількох населених пунктах штату, де мешкають українці.

Фільм про хресну дорогу українських греко-католиків та їхнього харизматичного провідника Й. Сліпого показав в Україні один із центральних українських телеканалів, який належить найбагатшому олігархові Ігореві Коломойському. Але для показу вибрали час – о 2:25 год. ночі з 9 на 10 квітня, коли українці спали. Ось такою є інформаційна, далеко не українська, політика так званого українського національного телебачення.

На стемфордській конференції глибину проблематики для обговорення задали виступи трьох доповідачів, два з яких – з України.

Відомий історик, професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Володимир Сергійчук привіз із собою щойно виданий у Києві, упорядкований ним же, збірник документів з колишніх радянських спецфондів, присвячений маловідомим сторінкам життя кардинала. Свою доповідь він окреслив „Незламність, воля і віра“.

Автор цих рядків представив слухачам мультимедійну розповідь на досі не розроблену дослідниками тему „Часопис „Вісті з Риму“: доба Йосифа Сліпого“. Рідкісні документи за цією темою добуті під час наукового стажування в архівах Риму і Стемфорду.

У рамках конференції відбулася також презентація нового дослідження: М. Тимошик. „Українська книга і преса в Італії“. Основа цієї книги – історія видавничої й пресової діяльности Українського Католицького Університету в Римі, створеного Й. Сліпим 1963 року.

Президія Міжнародної наукової конференції.

Президія Міжнародної наукової конференції.

Зацікавлення викликала доповідь о. протоієрея, д-ра Івана Кащака „Патріярх Йосиф Сліпий і Америка“‚ який добре знав кардинала, неодноразово спілкувався з ним. Його спогади перетворилися в світлі, хвилюючі картинки, які ніби повернули до цієї наповненої дивовижною енерґетикою залі знакову постать української історії. Доповідь була насичена цікавими записами висловлювань улюбленця українців, які вже стають документом.

Урочистості події слугувало те, що ведучий конференції о. ректор Р. Малярчук запропонував „Молитву за прославу Слуги Божого Патріярха Йосифа Сліпого“ і до її виголошення запросив Владику Стемфордської єпархії Павла Хомницького. Усіх присутніх зворушило також слово-спогад про кардинала Владики Василя Лостена – багатолітнього очільника єпархії.

Керівництво Семінарії подбало про відеозапис конференції. Отож, головні доповіді і виступи учасників зможуть прослухати й побачити всі бажаючі.

Микола Тимошик – доктор філологічних наук, професор Київського національного університету культури і мистецтв.

Коментарі закриті.