24 вересня, 2021

Нагородили переможців творчих конкурсів

Переможці творчих конкурсів (зліва): Галина Добровольська-Рибалкіна, Тетяна Калиновська, голова спілки Сергій Томі­ленко, Назарій Вівчарик і Олександр Вівчарик.

КИЇВ. – 15 вересня до Національної спілки журналістів України прибули на урочисте вручення нагород переможці та лавреати традиційних щорічних творчих конкурсів Національної спілки журналістів України у номінаціях „Україна єдина“, „Всупереч обставинам: історії й долі“, „Найкращий журналістський матеріял про захисників України“.

Цьогорічне змагання найкращих працівників у професійній майстерності було присвячено 30-ій річниці Незалежности України. Переможців нагороджували напередодні Дня пам’яті українських журналістів, який встановлений у 2007 році. Його мета – вшанування пам’яті всіх журналістів, які загинули, виконуючи свої професійні обов’язки.

На творчі конкурси було подано 170 заявок на перемогу в 14 номінаціях, у тому числі в чотирьох спеціяльних номінаціях. Роботи учасників оцінювало жюрі, очолюване головою спілки Сергієм Томіленком, який сказав: „Щоб надихнути і підтримати один одного торік було обрано нове корпоративне гасло: „Журналісти – важливі!“. Під цим гаслом проходив конкурс, щоб привернути увагу до важливості нашої професії, до небезпек, які є“.

На церемонії відзначені розповідали про власні конкурсні роботи, ділилися досвідом висвітлення складних тем. Серед них були головний редактор газети „Черкаський край“ Тетяна Калиновська, яка  стала переможцем конкурсу „Журналіст року“, редактор онлайн-видання „Прочерк“ Назарій Вівчарик, який переміг у творчому конкурсі „Найкращий журналістський матеріял”. У конкурсі „Краще реґіональне радіо“ заохочувальний диплом отримало радіо „На хвилі Корсуня“ (редактор Галина Добровольська-Рибалкіна). Журналіст „Прочерку“ Олександр Вівчарик отримав заохочувальний диплом за есей „Кам’яні серця“. Почесною грамотою Державного комітету телебачення і радіо­мовлення України нагороджені Лілія Бала­нецька з Заставнівської обласної газети „Голос краю“, Чернівецька область, Василь Боковий – редактор районної газети „Степовий край“, Кіровоградська область, Яна Величко – директор громадсько-політичної газети „Кремінщина“, Луганська область, та ряд інших.  Людмилі Мех було вручено подяку Інституту журналістики Київського національного університету ім. Тараса Шевченка за сприяння і особистий внесок у спорудження барельєфа Героя України В’ячеслава Чорновола біля іменної авдиторії відомого українського державотворця та журналіста.

Пропам’ятна дошка Георгію Ґон­ґадзе в Києві. (Фото Олександр Вівчарик)

17 вересня виповнився 21 рік з часу вбивства Георгія Ґонґадзе. С. Томіленко закликав усіх присутніх поїхати до його могили. У церкві св. Миколи Чудотворця Набережного панахиду відслужив настоятель храму, духівник Г. Ґонґадзе протоєрей Стефан Яремчук.

Г. Ґонґадзе поховали біля великого кам’яного хреста із дзвоном. Встановив його 1993 року Київський фонд культури (архітект Анатолій Ігнащенко) й освятив Патріярх Володимир Романюк на честь тих, хто поклав життя на вівтар України. Він і став своєрідним надгробком Г. Ґон­ґадзе, адже безпосередньо журналістові досі немає надгробного пам’ятника.

Коментарі закриті.