5 лютого, 2021

В Білорусі тривали акції протесту

МІНСЬК. – 31 січня в Білорусі тривали районні акції протесту, найбільш активні відбулися в Мінську, там же було й найбільше затримань. У центрі столиці затримали понад 20 людей. Серед затриманих – швайцарська журналістка Люция Чиркі, яка має акредитацію для праці в Білорусі. За повідомленням місцевого каналу „Мотолько“, затримання відбувалися на Жовтневій площі, автобуси силовиків стоять за Будинком уряду. Зокрема силовики викрали з вулиці пару молодих людей.

У перебігу мирних акцій протесту в Білорусі були затримані майже 168 учасників.
Це був уже 176-ий день протестів у Білорусі. Цього дня демонстранти змінили тактику. Попе­ред­німи кількома місяцями їхні акції відбувалися переважно на околицях, відносно нечисленні і одночасно в різних місцях – як „дворові марші“.
Нині ж у Мінську, крім цих уже традиційних „дворових маршів“ із біло-червоно-білими прапорами, кілька тисяч демонстрантів вийшли на „прогулянку“ самим центром міста. При цьому учасники цієї „прогулянки“ були без політичних гасел і національної символіки, щоб не давати міліції формальних приводів для затримань, але це не допомогло.

Демонстранти виступають із єдиними вимогами: відставки Олександ­ра Лукашенка, який називає себе переобраним президентом Білорусі, проведення нових чесних президентських виборів, а також звільнення всіх політичних в’язнів і притягнення до відповідальности винних у побиттях і катуваннях затриманих учасників протестів.

За час протестів у Білорусі, за оцінками правозахисників, пройшли через затримання й арешти близько 33 тис. людей. Сотні людей заявили про катування й жорстоке поводження з боку силовиків. Кілька людей внаслідок жорстоких дій силовиків при розгонах протестів загинули.
Президент Литви Гітанас Науседа висунув кандидатуру лідерки білоруської опозиції Світлани Тиханов­ської на здобуття Нобелівської премії миру, повідомляє аґентство Reuters із посиланням на два обізнані джерела.

С. Тихановська перебуває в Литві відтоді, як їй довелося виїхати з Білорусі, щоб продемонструвати свою підтримку білоруського демократичного руху і вимоги про проведення вільних виборів. Прийом кандидатур на Нобелівську премію миру 2021 року завершився 31 січня, ім’я переможця буде оголошене восени. Минулого року лавреатом стала Світова продовольча програма ООН.

Коментарі закриті.