11 листопада, 2021

Міжнародна наукова конференція „Без права повернення“

Виступ на Міжнародній конференції Виконавчого директора Геттінґенського дослідницького центру (Німеччина) Альфреда Айсфельда. (Фото: Георгій Лук’янчук)

КИЇВ. – У 1941 році розпочалась маштабна депортація німецького народу з України до Сибіру, Казахстану та інших східніх реґіонів СРСР. Виселені німці були змушені жити в суворих умовах у робочих колонах та на спецпоселеннях. Цього дня німці України різних поколінь згадують про трагедію, якій виповнилось вже 80 років. За нею приховано безліч зруйнованих долей та втрат, про які неможливо забути.

Міжнародна наукова конференція „Без права повернення“ до 80-ти річчя депортації етнічних німців України у віддалені райони СРСР відбулася 15-16 жовтня в столиці України.

Організаторами виступили Інститут всесвітньої історії НАН України, Рада німців України, Міжна­родне товариство німців України „Відергебурт“. У центрі уваги конференції стали питання насильницької депортації громадян німецької національности, що відбулася на підставі цілком таємних, засекречених на довгі роки постанов Державного комітету оборони СРСР, у серпні 1941 року з Криму, у вересні 1941 року із Запорізької, Сталін­ської, Ворошиловградської та інших областей у віддалені райони Радянського Союзу. Були проаналізовані умови і наслідки насильницької депортації, правовий статус та реальне становище німців у трудових таборах, трудармійців мобілізованих на роботу до таборів НКВД, на лісорозробки, будівництво заводів та доріг, а також використання на примусових роботах інших категорій депортованих.

На засіданнях конференції також проаналізовано довгий і обтяжливий шлях та непомірні труднощі, що були пов’язані з відновленням цього етносу та історичної справедливости у період існування СРСР та в сучасну добу України.

Учасники та гості конференції, широка наукова громадськість мали змогу ознайомитися з тематичною виставкою відібраних монографій, книг, архівних документів, мемуарів та інших видань за темою цього наукового форуму, з історії та сучасного становища німців України, а також держав-наступниць колишнього Радянського Союзу. Була презентована книга „Депортація німців України“ Альфреда та Ольги Айсфельдів, а також книги й інформаційні довідники інших учасників конференції.

За підсумками конференції учасники підготують рекомендації до Верховної Ради України відносно законодавчого вреґулювання проблеми німецького етносу та інших національних груп, що проживають в Україні.

Доповіді на конференції увійдуть у збірку наукових статей .

Коментарі закриті.