21 липня, 2017

Музей чекає на експонати

Заходами Ради Оборони і Допомоги Українцям Українського Конґресового Комітету Америки (РОДУ УККА) після семирічних старань‚ включно зі звертаннями до Президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва та завдяки Управі Акімату Караґандинської области шість років тому відкрито в селі Долинка Музей пам’яті жертв політичних репресій в будинку колишньої головної садиби управління таборів. Будинок відновлений, але‚ на жаль, за винятком нечисленних експонатів місцевих українців, немає нічого з України та з інших країн.

Важко зрозуміти байдужість осіб, яких батьки чи члени родини пережили страждання та спочили далеко від рідної землі, без жодних позначень місць їхнього спочинку. А було їх багато, бо‚ згідно з твердженням письменника Олександра Солженіцина‚ „українців було тут найбільше, кожночасно майже біля 2 млн.“. Слід наголосити, що це єдиний такого роду музей у світі, де український народ може задокументувати фактами московські злочини і знущання‚ тим більше, що музей відвідують чесленні політичні діячі з різних країн світу.

Потрібні фотографії з зазначенням імени‚ прізвища та по-батькові, де і коли був народжений, за що і на який термін був засуджений, якщо є число в’язня або інші речі, коли помер. Інформації прошу вислати поштою на адресу: Музей‚ вул. Шкільна‚ 39‚ село Долинка‚ Караґандинська область‚ 101 604, Kazakhstan. 

Вшануйте пам’ять Вам дорогої особи. Просимо поширювати це повідомлення в пресі та інтернеті, щоб дати всім людям можливість вшанувати пам’ять своїх рідних.

В РОДУ УККА зберігаються в комп’ютері близько 25 тис. українських імен, жертв комуністичного терору, які загинули в таборах. У списках є точна інформація про кожного з них. Хто має місце у музеї і бажає зберегти ці історичні документи, або має інші питання, прошу звертатись електронною поштою: [email protected] або на тел.: 973-779-4063. Радо вишлемо адреси в одному бльоку.

Кліфтон‚ Ню-Джерзі

Коментарі закриті.