16 грудня, 2022

Музей отримав роботи Романа Василика

Ірина Іванкович, упорядниця „Запові­ту“. (Фото: Михайло Перун і Ольга Шеліга)

ЗАЗДРІСТЬ, Тернопільська область. – 30 листопада в Музейно-мемо­ріяльному комплексі „Рідна хата“ відбулася урочистість передачі іконографічного життєпису Патріярха Йосифа Сліпого авторства народного художника України проф. Романа Василика на власність музеєві. Ці мистецькі роботи було виконано для багатомовного видання „Заповіту“ Патріярха Йосифа, яке з нагоди 130-ліття від дня його народження підготувало Релігійне товариство українців католиків „Свята Софія“ США (ТСС А) і яке побачило світ у львівському видавництві „Артос“.

Проф. Роман Василик, автор іконописного життєпису Патріярха Йосифа Сліпого.

Митрополит-архиєпископ Львів­ський Ігор Возьняк і єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської митрополії Теодор Мартинюк відкрили захід молитвою за прославу Ісповідника віри. Владика Ігор зокрема зазначив, що Митрополит Андрей і Патріярх Йосиф у свій час зберегли і утвердили наше українство, нашу церкву. Владика Теодор підкреслив, що саме Патріярх „навчив нас бути мужніми, відважними, навчив нас любити Україну і все українське, просив берегти нашу країну і дбати про неї. Він завжди вірив, що Україна буде серед вільних“.

Зі словами привіту до присутніх звернулася голова Представництва ТСС А в Україні Данута Іванкович. Вона зокрема зачитала вітальне слово голови американського Товарист­ва „Свята Софія“ і упорядниці книги д-р Ірини Іванкович, яка розповіла про передісторію народження книги. За її словами, ідея видання багатомовного збірника сягає 2014 року, коли світ вшановував 30-ті роковини смерти Патріярха Йосифа. Шість років зайняла праця над пошуком та виконанням перекладів, а згодом редаґуванням восьми мовних версій, адже бажанням упорядників було передати життєві аксіоми Ісповід­ника віри всім „українцям, котрі – з різних причин – втратили мову своїх предків та донести світові біль українця, патріота, етнарха, для якого тріюмвірат Бог-Церква-Україна був фундаментом усього життя“.

Митрополит Ігор Возьняк передає іконографічні роботи Дануті Іван­кович.

За рекомендацією д-ра Михайла Перуна, президента Фундації „Анд­рей“ і автора ідеї іконографічного життєпису Патріярха Йосифа, до спів­праці було запрошено проф. Романа Василика, який по-мистець­кому передав найважливіші грані особи Патріярха Йосифа Сліпого. Завдяки цим роботам видання „Заповіту“ збагатилося мовою образного представлення постаті Ісповід­ника віри. У своєму слові мистець детально представив тематику іконографічних робіт.

Досі іконографічний життєпис Патріярха було представлено у різних містах України. Як зазначив М. Перун, „ці іконографічні роботи уже розпочали свою духовно-мистецьку мандрівку, бо були використані у декількох мистецьких проєктах. Спільно з Товариством „Свята Софія“ та Фундацією „Андрей“ сьогодні передаємо їх в дар „Рідній хаті“.

Данута Іванкович та іконописна робота „Йосиф Сліпий – молільник“.

Музичним акородом події стала мистецька програма „Дарунок Патріярхові Йосифу в день уродин“ у виконанні солістів та камерного складу Заслуженої академічної капелі України „Трембіта“ (дириґент Володимир Вівчарик, ведуча Марія Христинич). На завершення Д. Іванкович подякувала усім, хто похилявся над виданням „Заповіту“ і закликала присутніх подбати про те, аби ця книга була присутня у кожній родині і навчала віри, незламності, любові, відваги і надії.

Коментарі закриті.