30 червня, 2022

Ми з вами, захисники „Азовсталі“!

Учасники акції в Тель-Авіві.

25 червня, в рамках всесвітнього маратону на підтримку бійців „Азовсталі“, які вимушено здалися в полон російським окупантам і були вивезені на територію Російської Федерації,  на набережній Тель-Авіва відбулася  хода прихильників України. В акції взяли участь більше 300 осіб. Це і етнічні українці, які живуть постійно в Ізраїлі та біженці, і євреї, вихідці з України та інших країн світу, які виступають проти війни. Того ж дня подібні акції відбулися в Стамбулі, Лондоні, Берліні, Стокгольмі, Братиславі, Батумі. Організатори заходу некомерційна організація „Ізраїльські друзі України“ та відома правозахисниця, колишня киянка Емілія Марголіна, яка є і прес-секретарем цієї організації.

Небайдужі до війни в Україні ізраїльтяни зібралися на акцію, аби нагадати всьому світові про бійців „Азовсталі“, які  протягом кількох місяців вели бої проти армії РФ та ДНР у Маріюполі, що переважала в живій силі та техніці.  Останнім „бастіоном“ став завод „Азовсталь“. 17 травня сотні захисників „Азовсталі“, що залишилися в живих, були змушені здатися в полон.

 За даними української сторони, полонених менше 300 бійців, а російська сторона заявляла про 1,000 полонених. Нині вони перебувають у таборах суворого режиму РФ. Організували  захід по всьому світу ініціятивна група „Вирій“ спільно з Асоціяцією сімей захисників „Азовсталі“. Їхня мета – нагадати світу про героїзм воїнів, привернути увагу міжнародних організацій та забезпечити постійний моніторинг ситуації третьою стороною.

 На набережну Середземного моря в Тель-Авіві люди вийшли з плякатами проти війни та на  захист українських полонених, з українськими прапорами. Разом заспівали гимн України.

 „Рішення приєднається до міжнародної акції на захист полонених „Азовсталі“ було прийнято у короткий термін, але в суботній  акції взяло участь понад 300 осіб. Це свідчення того, що значна кількість ізраїльтян стежать за долею захисників Маріюполя і виявляють активну підтримку, – розповіла Емілія Марголіна. І продовжила –  Акція проходила на набережній Тель-Авіва, і івритомовні ізраїльтяни стали свідками заходу. Багато хто висловлював свою підтримку, однак, на мою думку, війні не приділяється достатньо уваги в ізраїльських ЗМІ“.

Емілія Марголіна. (Фото: Тетяна Гур)

Якщо говорити про підтримку з боку пересічних громадян єврейської країни, то з моменту початку війни в Україні  в Ізраїлі з’явилося багато об’єднань та організацій, які допомагають народу України різними методами, в тому числі  гуманітарно Україні та біженцям на території Ізраїлю.

 „Наша організація діє вже 9-ий рік. З моменту початку війни в Україні її лави поповнилися новими волонтерами, серед яких також є багато івритомовних активістів, – продовжує Емілія. – У волонтерському активі організації  майже 100 осіб. А волонтерів, які  збирають інформацію, речі, займаються підготовкою та відправленням  вантажів по всій країні – близько 600 осіб“.  Організація за підтримки Посольства України в державі Ізраїль відправила 108 тонн гуманітарного вантажу, який надходить до логістичного центру „Марлог“, партнерів в Україні та розподіляється по реґіонах відповідно до заявок. Це допомога військовим і цивільному населенню: тактична медицина, продукти, одяг тощо. На рахунку і  благодійні заходи, мітинґи та акції протесту. Один з них і відбувся в Тель-Авіві на підтримку полонених бійців „Азовсталі“.

Коментарі закриті.