14 квітня, 2022

Масовий характер зґвалтувань

КИЇВ. – На Київщині фіксують факти зґвалтування дітей та дорослих російськими військовими, заявила уповноважена Верховної Ради з прав людина Людмила Денісова. Наразі неможливо порахувати, скільки українців стали жертвами зґвалтувань, але ці випадки набули масового характеру.

Після звільнення Київщини від російських окупантів жертви почали телефонувати і повідомляти про такі злочини. „Ми побачили, що це – масовий характер. Наша група для психологічної підтримки не може впоратись з цим, тому що вони не тільки вислухали і зафіксували – це процес, це неодноразова підтримка“, – сказала Л. Денісова. „Можу сказати про 11 випадків, коли дівчата вагітніли. Це тільки ті, які захотіли, щоб про їхні випадки публічно було сказано“, – зазначила Л. Денісова.

Про те, що російські військові ґвалтують жінок на окупованих українських територіях, міжнародні медія вперше повідомили 4 березня із посиланням на Міністра закордонних справ Дмитра Кулебу.

Згодом Генеральна прокурорка Ірина Венедік­това повідомила про першу заочну підозру в порушенні законів і звичаїв війни російському військовому, який зґвалтував українську жінку, перед тим вбивши її чоловіка, на Київщині. 8 квітня голова військової адміністрації Кривого Рогу Олександр Вілкул повідомив про зґвалтування 16-річної вагітної дівчини та 78-річної бабусі в одному із сіл на інгулецькому напрямку.

Дослідниця правозахисної організації „Human Rights Watch“ Юлія Горбунова 8 квітня повідомила про три випадки сексуального насилля, які скоїли російські військові, зокрема зґвалтування в Бучі, Броварах  (Київщина) і в селі Рогань на Харків­щині.

Радіо Свобода

Коментарі закриті.