14 квітня, 2022

Поки не стане надто пізно

6 квітня видання „Euronews“ повідомило, що Верховний представник Европейського союзу з питань закордонних справ і політики безпеки і Віце-президент Европейської комісії Жозеп Борель Фонтельєс заявив Европарляменту: „Ми передали Україні майже 1 млрд евро. Це може здатися чимало, але 1 млрд евро – це те, що ми щодня платимо Путінові за енерґію, яку він нам надає. З початку війни ми дали йому 35 млрд евро в порівнянні з 1 млрд евро, які ми дали Україні на озброєння“.

Слова співчуття, обурення та засудження з боку керівництва ЕС – в той час як українців морять голодом, ґвалтують, катують і вбивають – не компсенсують різницю  у 34 млрд евро, які неминуче допомогли фінансувати військову машину Росії проти України.

Підстава існування цього значного фінансування, а саме небажання Европи обходитися без російської нафти, газу та вугілля, має бути замінена на повну заборону імпорту цих товарів.

Справді, тепер, коли з’явилося це жахливе одкровення, будь-що менше, ніж повна заборона на весь імпорт російської нафти, газу та вугілля, зробить ЕС мовчазним співучасником геноцидної війни Росії проти України.

Незважаючи на деякі дезінформовані голоси про протилежне, санкції проти Росії діють, але вони, безумовно, були б набагато ефективнішими, якби їх не компенсували щоденними платежами Росії за енерґоресурси в розмірі 1 млрд евро.

Більше того, 17 березня 2022 року „Investigate Europe“ повідомила, що незважаючи на ембарґо ЕС на поставки зброї проти Росії після її незаконної окупації Криму та часткового вторгнення на схід України у 2014 році, „дані з усіх офіційних реєстрів експорту зброї ЕС-27 показують, що між 2015 та 2020 роками щонайменше 10 країн-членів ЕС експортували до Росії озброєння на загальну суму 346 млн евро. Франція, Німеччина, Італія, Австрія, Болгарія, Чехія, Хорватія, Фінляндія, Словаччина та Еспанія – різною мірою – продали Росії „військове обладнання“. Наше розслідування показує, що термін „військове обладнання“ є широким і може включати ракети, бомби, торпеди, гармати та реактивні снаряди, наземні транспортні засоби та кораблі“.

Настав час для ЕС розплатитися за те, що він надав Росії зброю – під час ембарґо на поставки зброї – яку Росія тепер може використати у своїй неспровокованій геноцидній війні проти України.

ЕС посилив свою серйозну помилку, відмовившись надати Україні необхідну оборонну летальну зброю, щоб ввести заборонену для польотів зону над своїм повітряним простором.

Щоб розпочати виправлення цих критичних геополітичних помилок, країни-члени ЕС тепер повинні забезпечити невідкладне надання Україні всієї необхідної зброї, включаючи винищувачі, безпілотники, танки, системи протиповітряної та  протиракетної оборони, протикорабельні ракетні системи та протитанкові ракетні системи, щоб надати їй можливість звільнити свої міста та села від жорстокої російської окупації та витіснити російські війська з України.

Україна вже продемонструвала, що може виграти цю війну. Повністю підтримуючи Україну та цілковито ізолюючи Росію, ЕС та його країни-члени можуть прискорити цей взаємовигідний результат і забезпечити мир, безпеку та стабільність у Европі, включаючи Україну.

Або вони можуть заколисати себе, наївно вірячи, що вони якимось чином захищені від імперіялістичних плянів Росії, поки їх теж не розбудять сирени повітряної тривоги та звуки вибухів бомб.

Якщо жахливі щоденні картини та новини з України, зокрема з Бучі, Краматорська та Марію­поля, не є достатньо сильним стимулом для керівництва ЕС та його країн-членів діяти зараз, то ніщо не зрушить його, поки не стане надто пізно для їхніх власних громадян.

 

Евген Чолій,
президент Громадської організації „Україна-2050“

Коментарі закриті.