3 листопада, 2017

Марку випустили п’ять держав 

Поштова марка „Марія Терезія“.

ВІДЕНЬ. – 12 травня, в рамках святкування 300-річчя від дня народження Марії Терезії, в Спілці австрійських товариств філателістів відбулася урочиста презентація поштової марки „Марія Терезія“. Марку видали спільно п’ять країн, які частково чи повністю входили до складу колишньої Австро-Угорської імперії, а саме: Австрія, Угорщина, Словенія, Хорватія і Україна.

У святковому заході взяли участь посли, представники поштових відомств і філателістичних товариств країн-учасниць.

Посол України Олександер Щерба виголосив вітальну промову, щиро подякувавши всім причетним до унікального проєкту.

Марія Терезія Вальбурґа Амалія Христина (1717-1780) – входить до числа представників династії, що користувались найбільшою популярністю. Серед її численних дітей — два імператори (Йосиф II та Леопольд II), а також знаменита королева Франції Марія Антуанетта Австрійська.

З 14 років Марія Терезія вже була присутня на засіданнях державної ради. 1740 року вступила на престол і з перших же днів опинилась у протистоянні з більшістю претендентів на „австрійську спадщину“, які не бажали поступатись їй своїми правами. Аахенський мир в 1748 році розв’язав це питання на користь Марії-Терезії.

Коли помер імператор Франц I, Марія Терезія призначила своїм співправителем свого сина Йосифа ІІ, обмеживши, зрештою, його діяльність придворними, фінансовими та військовими справами.

Помираючи, Марія Терезія залишила свою державу з армією числом 260 тис. чоловік та із значно збільшеним престижем у Европі. У приватному житті вона була бездоганною дружиною та матір’ю‚ мала 16 дітей, з яких 10 пережили її. У Відні зведено пам’ятник на честь Марії Терезії та її найближчих соратників.

 

Коментарі закриті.