1 квітня, 2022

Марка про острів Зміїний

Проєкт марки ч. 3 українського художника Бориса Гроха. За цей проєкт проголосувало 1,700 осіб із 8 тис. усіх голосів. На всіх проєктах вміщено лайку вояка з острова Зміїний.

Російсько-українська війна  почалася 24 лютого. Того ж дня ворожий ракетний крейсер „Москва“ наблизився до українського острова Зміїний  у Чорному морі, що належить нашій державі та визначає її територіяльні води. Житлові споруди на острові, утворюють селище Біле Ізмаїльського району Одеської области.

Після невдалої спроби висадки десанту ворог почав обстріл острова. Мужні українські захисники острова Зміїний  не загинули, але потрапили в полон.

Наприкінці лютого „Укрпошта“ оголосила відкритий конкурс на ескіз марки про острів Зміїний. Гаслом стала відповідь росіянам з острова, в якій вжито ненормативну лексику. Я розумію, що жорстокість підступного ворога викликало в багатьох душах обурення і ненависть. Але навіщо повторювати лайку „руского міра“? А тим більше розміщувати цей нецензурний вислів на біґбордах? Зовсім неприпустимим є повторювати його на державному поштовому знаку. На жаль, керівництво „Укрпошти“ своїми непродуманими  рішеннями зводить нанівець справу належного відзначення героїчного чину захисників Зміїного. До теми російсько-української війни „Укрпошта“ очевидно буде повертатися ще не один раз. Але „перша ластівка“ повинна стати достойним твором мистецтва.

Результатом конкурсу  став відбір з великої кількости запропонованих проєктів 20 сюжетів, з яких було обрано сюжет ч. 3. Однак декому в „Укрпошті“ так припав до вподоби відомий „заклик“ прикордонників Зміїного, що його плянувалося розмістити на пам’ятній марці. На щастя, моє зауваження у фейсбуку стосовно недопустимости такої профанації  не залишилося „гласом волаючого в пустелі“.

Тепер стосовно вибраного сюжету марки. Сама ідея рисунку – правильна, однак виконання – на школярському рівні. На мою думку, автору варто виплатити заохочувальний гонорар, а до розроблення цієї теми залучити професійного художника В. Руденка, який має в своєму творчому доробку чимало вдалих проєктів на морську тематику. Обов’язково на марці повинен бути лаконічний текст „Острів Зміїний. 24.02.2022“.

Поспішати з випуском „скороспілої“ марки непотрібно. Соромно буде перед усім світом, якщо наша марка буде гіршою від уже випущених до цієї теми поштових мініятюр Естонії і Латвії. Напевно ще не одне поштове відомство випустить марки, присвячені героїзму українського народу в боротьбі зі світовим злом. На жаль, керівництво „Укрпошти“ не прислухається до критичних зауважень філателістів, бо у ній продовжує правити  особа, яку давно пора відсторонити з „Укрпошти“.

Олександр Жарівський,
Львів

Коментарі закриті.