18 листопада, 2021

Маринович завершив візиту до США

26 жовтня відомий український правозахисник Мирослав Маринович завершив свою насичену шеститижневу туру містами США заключною подією в яхт-клюбі „Tiburon“ поблизу Сан-Франциско, Каліфорнія. Ця пам’ятна зустріч, організована компанією „Світла системс“, онлайн журналом „Громада“ та Комітетом друзів Українського Католицького Універ­си­тету (УКУ) в Сан-Франциско, зібрала людей різних поколінь, зацікавлених почути особисте свідчення М. Мариновича та отримати підписані автором примірники англійського перекладу його мемуарів „Всесвіт за колючим дротом“, опублікованого видавництвом Університету Рочес­тера.

Проректор з місії УКУ Мирослав Маринович здобув міжнародне визнання як промотор міжконфесійного діялогу та етнічного примирення, а також як голос сумління демократичних сил України. У 2014 році він разом з провідником кримських татар Мустафою Джемілєвим отримав Медалю свободи Трумена-Рей­ґана від Фундації пам’яті жертв комунізму. У попередньому році він також був удостоєний гуманітарної премії ім. Серджіо Вієйри де Меллу в Кра­кові, Польща.

Під час презентації книги, М. Мари­нович визнав перед присутніми, що донедавна не хотів писати ці спогади, оскільки бажав радше зосередитися на майбутньому України, а не оглядатися назад в історію дисидентського руху 1970-их і 1980-их років. Проте, оскільки все більше його однодумців та близьких друзів почали відходити у вічність, він вирішив у такий спосіб віддати їм шану й згадати своїх героїчних колеґ, які мали надзвичайно важливий вплив на його життя.

М. Маринович був запрошений прочитати 16 вересня лекцію на престижному форумі Інституту Нанови­ка при університеті Нотр-Дам. Він також виступив з доповідями і презентаціями в інших відомих академічних інституціях, таких як Універ­ситет Індіяни, Університет Рочестера, Університет Сиракуз і Католицький університет Америки у Вашінґтоні.

Після кожної презентації він радо спілкувався з присутніми та підписував примірники своєї книги. Його книга – своєрідний життєвий мемуар у формі сповіді – містить багато болючих і важких моментів з детальними подробицями пережитого впродовж семи років ув’язнення у сумнозвісному таборі „Перм-36“ у Сибірі. Незважаючи на це, саме там він нав’язав міцні дружні стосунки та черпав надхнення від світочів українського правозахисного руху Мико­ли Руденка, Зіновія Красівського, Семена Глузмана та Євгена Сверс­тюка, а також в’язнів сумління з Вірменії, Грузії, Росії та країн Балтії. „Це були мої вчителі, в яких я так багато навчився, – говорив він своїм слухачам. – Хоча в таборах було багато труднощів, і хоча табірна адміністрація керувалася справді злобною системою, для мене було привілеєм розділити цей час із такою кількістю найсміливіших людей, які борються за правду, за українську національну ідентичність та людські права“.

Під час виступу, який відбувся 24 жовтня в Українській католицькій парафії св. Василія Великого в Шар­лотті, Північна Кароліна, М. Марино­вич процитував уривок з Євангелія від Матвія (25:36): „Я був у в’язниці, і ви відвідали мене“. Він поділився з своїми слухачами, як він з смиренням відчував присутність Бога навіть у деякі найтемніші моменти свого ув’язнення. „Бог був першим, хто відвідав нас, коли нас покарала табірна влада“, – свідчив він.

Окрім академічних лекцій і доповідей, проф. М. Маринович також зуст­рівся з представниками української громади Чикаґо, Дітройту, Клівленду, Рочестеру, Ню-Йорку, Стемфорду, Філядельфії та Вашінґ­тону.

У Вашінґтоні, він зустрівся з співробітниками Конґресу Гельсінкської комісії та Комітету з міжнародних відносин, а також з експертами з питань України Державного департаменту США, Меморіяльного фонду жертв комунізму, Центру етики та політики та Національного фонду на підтримку демократії. Також він приватно зустрівся з Надзвичайним і Повноважним послом України в Америці Оксаною Маркаровою та 15 жовтня виголосив промову в Посоль­стві України. У рамках конференції „У пошуках зрілої національности України“, яку організував проф. Воло­димир Зарицький, він також виступив з лекцією у Вашінґтонському університетському клюбі про російську доґму „Русского мира“, якою Володи­мир Путін прагне обдурити світову спільноту щодо характеру його загарбницької війни проти України.

Майже всі примірники книги М. Мариновича було розкуплено у містах, в яких він виступав. Однак, додаткові примірники ще можна замовити у Фундації УКУ за адресою: 2247 West Chicago Avenue, Chicago, IL 60622.

Через високий попит, доставка книги може тривати від двох до чотирьох тижнів.

Для отримання додаткової інформації, зателефонуйте Матвієві Матушаку за номером 773-235-8462.

Коментарі закриті.