3 грудня, 2020

Лідія Боднар-Балагутрак розповіла про Голодомор

В майстерні Лідії Боднар-Балагутрак.

САН-АНТОНІО, Тексас. – Починаючи з 2006 року, в Україні офіційно відзначають День пам’яті жертв Голодомору щороку в четверту суботу листопада.

В листопаді цього року на інтернет-сторінках та на плятформах соціяльних мереж численних українських та інших організацій у США та Канаді проводиться віртуальна виставка українсько-американської художниці, яка мешкає у Г’юстоні, Лідії Боднар-Балагутрак „Голодомор: пам’ять“.

Л. Боднар-Балагутрак народилася і виросла в США в родині українських еміґрантів.  Завдяки батькам і близьким виросла із почуттям міцного зв’язку з її українською спадщиною, дізналась про Голодомор ще в дитинстві від своєї родини та інших членів української громади. Але лише після першої візити в Україну навесні 1991 року, саме на початку розпаду Радянського Союзу, Голодомор став ключовим центром її мистецтва, засвідчивши цю трагедію.

Виставка містить багато ранніх робіт Лідії Бод­нар-Балагутрак (1991-1995) присвячених Голодо­мору, а також кілька пізніших творів.  Оскільки більшість робіт, представлених на виставці, зберігаються в приватних та музейних колекціях, віртуальна виставка – це унікальна можливість побачити 26 робіт, зібраних в одну презентацію.

Художниця майстерно поєднує різноманітні техніки та джерела, щоб створити мультимедійне мистецтво, яке надзвичайно вражає.  Більшість творів є колажі, з шарами тексту та зображень, створені художницею або скопійовані з історичних фотографій того часу.  Л. Боднар-Балагутрак також включає артефакти того періоду, грошову валюту, монети та поштові марки, фраґменти традиційної української вишивки, архівні вирізки газет та інші пам’ятки.  Всі ці елементи поєднують у собі історію, яка пропонує глядачеві глибше заглянути і ретельно обміркувати побачене.

„Танці сатани навколо нас“

Виставку відкриває твір „Смерть: загальний стан в Україні“.  Ця назва запозичена з однієї з небагатьох статтей, опублікованих у західній пресі про Голодомор.  І, як випливає з назви, робота має на меті викрити маштаби втрат і страждань людей, які загинули від голоду.  Кілька інших творів, таких як „Жертви сатани – пам’ять повертається“ (ще один запозичений заголовок), „Хрести несуть“ і „Танці сатани навколо нас“ також показують біль і жах Голодо­мору.  На виставці представлена низка творів із серії „Дещо інші ікони“, у яких формальні елементи християнських ікон поєднані із „знаковими“ документальними зображеннями Голодомору.

„Опікун“ і „Те, що сидить у мене в кишках“ – це тривимірні роботи, що включають традиційні українські форми мистецтва: рушник, сорочку та інші автентичні вироби, створені українськими ремісниками, щоб підкреслити геноцид знищення української культури Голодомором.

Пізніші твори, серед яких „Заку­тана дитина“, „Портрет хованки“ та „Дівчинка-сирота“, показують юних жертв Голодомору.  Ці зображення дітей, намальовані на фактурних поверхнях паперу ручної роботи та обвугленого дерева. Обличчя дітей цілеспрямовано неясні та загадкові. Риси обличчя абстраговані, не чітко визначені, а очі нагадують чорні кулі.  „Дівчинка-сирота“ особливо вражає.  Відчувається, що ця маленька дівчинка повністю розуміє похмуру реальність свого життя.  І тому в неї немає надії на майбутнє. Дитина без надії – це смертельний образ.

Однак, виставка закінчується саме надією.  Деталь із нещодавньої великої художньої роботи Л. Боднар-Балагутрак під назвою „Чи ростиме над цим трава, чи все забудеться?“ передає почуття оновлення та надії.  У 1996 році, через п’ять років після своєї першої поїздки в Україну, Л.  Боднар-Балагутрак відвідала Чорно­биль. Там не було ні людей, ні тварин, але рослинність поверталася і буйно скрізь зростала.  Проростаюче зелене листя та трава свідчили про силу відновлення природи і також були ознакою надії, що навіть найстрашніша трагедія не може знищити силу життя і відродження.

Створюючи своє багатопластове мистецтво, художниця каже, що часто почуває себе археологом. І це ідеальна аналогія її роботи.  Радянський режим прикривав Голодомор пластами дезінформації, відвертим запереченням своїх вчинків, масовим знищенням доказів та усуненням свідків. Щоб розповісти історію Голо­домору та його жертв, потрібно зрозуміти пласти, що прикривали правду цієї трагедії.  І у своїй роботі Л. Боднар-Балагутрак майстерно розкриває трагедію Голодомору.  Її роботи є не лише свідченням страждань невинних українців, але також застереженням і нагадуванням для всіх нас, що без здорового публічного дискурсу та відсутності вільного висловлювання і обговорювання думок існує загроза успішного приховування правди та розповсюдження брехні, що видають за правду, і таким чином надавати змогу злу коїти свої жахливі вчинки.

Ідея віртуальної виставки була задумана членами українсько-американської спільноти в Тексасі і розроблена Роксоланою Кармазин (Дал­лас), Христею Бриндзя (Г’юстон), Ксенією Рихтицькою (Дітройт), Анізією Кармазин (Пітсбурґ) та Олею Черкас (Санкт-Петербурґ, Фльорида).  Ця команда видатних жінок працювала з Л.  Боднар-Балагутрак, щоб зібрати роботи мистецтва для вис­тав­ки та допомогти поширити інформацію про трагедію Голодомору.

У листопаді, наша організація разом з іншими організаціями, музеями та університетами у США та Кана­ді віртуально презентували виставку „Голодомор: пам’ять“ на своїх вебсайтах та сторінках соцмереж.

 

Олена Христюк – директор неприбуткової організації „Українське Сан-Антоніо“

Коментарі закриті.